Tokia pamokanti byla penktadienį išnagrinėta Kauno apygardos teisme. Nusikalstamas sandėris įvyko vienoje iš Olandijos automobilių aikštelių. Paslaugą 2 tūkst. eurų įkainavęs nepažįstamasis atnešė 2 maišelius. Kitą dieną vilkiką sustabdę Lietuvos muitininkai konstatavo, kad Aleksandras L. bandė įvežti labai didelį kiekį narkotikų - bendras paketų svoris, išslapstytų įvairiose kabinos vietose, buvo daugiau kaip 8 kilogramai.

„Suklaidino" televizija

Aleksandro L. vilkikas sulaikytas ne pagal operatyvinę informaciją, o atsitiktinai. Nors Klaipėdos muitinės pareigūnai neslėpė tą rytą gavę nurodymą skubiai susikeisti su kolegomis iš Kauno: klaipėdiečiai pasiųsti į Kalvarijos kelio postą, kauniečiai - į pajūrį.

Kaltinamasis pasakojo turėjęs nuvežti maišelius į vieną pakaunės aikštelę, kurią pamėgę tolimųjų reisų vairuotojai iš Latvijos. Ten siuntinį turėjo paimti. Tačiau muitininkai jį perėmė vos tik vilkikas kirto Lenkijos ir Lietuvos sieną. Turint išankstinės operatyvinės informacijos, jis greičiausiai būtų sektas iki planuoto susitikimo vietos.

Aleksandras L. pripažįsta savo kaltę "tik iš dalies". Neva negalvojęs, kad už kanapių gabenimą baudžiama - visoje Europoje tai nedraudžiama. Be to, ir per lietuviškas televizijos žinias "sakė, kad kažkokias kanapes Lietuvoje auginti leidžiama". Dėl to susikirto kaltinamąjį gynęs advokatas su prokuroru.

Lietuva - ne Europa?

Advokatas prašė Aleksandrą L. išteisinti, nes "iš kur paprastam žmogui žinoti, kur pramoninės, o kur laukinės kanapės"? Turėtas galvoje Panevėžio apygardos teismo sprendimas, kuriuo išteisintas kaltinamasis auginęs pramonines kanapes. (Nuo vaistinių (arba narkotinių) pramoninės (arba pluoštinės) kanapės skiriasi tetrahidrokanabinolio kiekiu. Pirmosiose jis viršija Europos Sąjungoje leistiną 0,2 proc. normą. - aut.)

Prokuroras kontrargumentavo, kad Lietuvos įstatymai, draudžiantys disponuoti kanapėmis, nepriklausomai nuo jų rūšies, kol kas nepakeisti. Be to, net jeigu ir būtų galima įvežti jas į Lietuvą, tam vis tiek būtinas leidimas, o teisiamasis jo neturėjo, todėl jam pateiktas kaltinimas ir dėl kontrabandos.

Slėptuvė rasta

Iš tikrųjų šis ginčas buvo beprasmis - kartu su "dalinai susmulkinta žalios spalvos augaline medžiaga, kurios sudėtyje buvo daugiau kaip pustrečio kilogramo kanapių", Aleksandras L. įvežė į Lietuvą ir "rudos spalvos kietos medžiagos, kurios sudėtyje aptikta daugiau kaip kilogramas heroino" bei "melsvos ir rausvos spalvos tablečių, kurių sudėtyje rasta amfetamino".

Septynis paketus muitininkai aptiko atsukę panelę virš priekinio vilkiko kabinos stiklo. Vieną (su kanapėmis) - atskirai (daiktų dėtuvėje po gultu). Anot prokuroro, tai įrodymas, kad Aleksandras L. gudrauja, neva nežinojo tikrojo jam įbruktų maišelių turinio. Teisme liudiję muitininkai taip pat pasakojo, kad Aleksandrą L. išdavė sutrikęs jo veidas.

Bėgo į tualetą?

Prisiminė muitininkai ir Aleksandro L. bandymą pabėgti. Tačiau bėglį, dar bandžiusį kažkam paskambinti, sulaikė kinologas. Pats Aleksandras L. įrodinėjo tenorėjęs nueiti į tualetą ir buvęs ne taip suprastas.

Siūlydamas bausmę, prokuroras atsižvelgė, kad Aleksandras L. "dalinai prisipažįsta". Jam pasiūlyta minimali už neteisėtą disponavimą labai dideliu kiekiu narkotikų numatyta bausmė. Už tai gresia laisvės atėmimas nuo 10 iki 15 metų.

Aleksandro L. advokatas įrodinėjo, kad "atpirkimo ožiu" paverstas jo ginamasis turi būti išteisintas. "Jį galima nubausti nebent dėl neatsargumo", - įtikinėjo teismą advokatas.

Paties Aleksandro L. paskutinis žodis buvo trūkčiojantis: "Labai gailiuosi..."