Palangos miesto apylinkės prokuratūra prašė teismo 32 metų L.Mileškos psichikos būklę ištirti Utenos ekspertiniame skyriuje.

Tokiu atveju vagystės bylos kaltinamasis mėnesiui būtų paguldytas į šią įstaigą ir stebimas medikų.

Tuo tarpu teismo posėdyje dalyvavę abu L.Mileškos advokatai - Rimas Andrikis ir Algimantas Švėgžda. - kategoriškai prieštaravo tokiam prašymui.

"Primityviai pažeidžiamos žmogaus teisės. Tai kritiška priemonė, Lino Mileškos psichikos būklę galima patikrinti ambulatoriškai - Švėkšnoje ar Naujojoje Vilniuje", - pasibaigus posėdžiui teigė advokatas R.Andrikis.

Teismas konstatavo, kad L.Mileškai gali būti paskirta ambulatorinė ekspertizė, o "tardymo keliami klausimai dėl kaltinamojo psichikos būklės gali būti spendžiami ir be specialios prievartos priemonių".

Tokia teismo nutartis netenkino bylą tiriančių pareigūnų. "Pagal bylos medžiagą, surinktą medicininę dokumentaciją ir psichiatrų rekomendacijas kitokio kelio, kaip ištirti kaltinamojo psichiką stacionariai stebint, nematome, - teigė Tardymo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos ypač svarbių bylų tardytojas Sergejus Pelšas.

Linas Mileška išgarsėjo praėjusių metų gruodžio 6-ąją, kai už LNK televizijos paskirtą 20 tūkst. litų premiją sugrąžino pagrobtą eksponatą Palangos Gintaro muziejui. Tik išėjusį pro muziejaus duris vyriškį sulaikė teisėsaugininkai.

Suimtasis pareigūnus tikino, kad gintaro luitą surado Klaipėdoje, prie šiukšlių konteinerio, neva pasirausti po šiukšles jam nurodęs "balsas iš dangaus".

Advokatams įrodžius, kad bendrininkavimu pagrobiant "Saulės akmenį" iš muziejaus apkaltintas L.Mileška nekenks tyrimui ir nepasislėps nuo teisėsaugos, iš areštinės jis buvo paleistas už rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Jo paleidimo į laisvę dieną policija sulaikė netikrą jo brolį Laurą Zavadskį, kuriam pareikši kaltinimai dėl gintaro vagystės.

Kaip skelbta anksčiau, sausio pabaigoje kaltinamasis L.Zavadskis prisipažino gintarą iš muziejaus vogęs kartu su savo broliu. Įvykio vietoje buvo atliktas parodymų patikrinimas, po kurio bylą tiriantiems pareigūnams neliko abejonių, kad "Saulės akmenį" pagrobė abu broliai.