Norvegai tyli

Vakar teisiamųjų Tautvydo Valionio ir Jurijaus Zotikovo advokatė paprašė teismo stabdyti vos pradėtą bylos nagrinėjimą, kol nebus iš užsienio pargabenti visi įtariamieji. Kaip neseniai rašėme, du iš jų - 27 metų Eimantas Masevičius ir 23 metų Arnas Karmazinas - rugsėjo pradžioje buvo sulaikyti jau trečioje (po Vokietijos ir Ispanijos) Europos šalyje - Norvegijoje. It visa tai per pusantrų slapstymosi nuo Lietuvos teisėsaugininkų metų.

Po kelių savaičių E.Masevičiui buvo pavykę pasprukti ir nuo Norvegijos teisėsaugininkų - jis sugebėjo pabėgti iš Vestfoldo kalėjimo ir, laimei, nepraėjus nė parai buvo sugautas.

Neaišku, kada Norvegijos institucijos, kurių globoje E.Masevičius su A.Karmazinu šiandien, perduos juos Lietuvai - nors šios savaitės pradžioje baigėsi terminas, iki kurio privaloma priimti sprendimą. Jokio atsakymo ligi šiol nėra.

Skandalingoji priešistorė

Vos prieš kelias savaites iš Olandijos pargabentas ir kitas įtariamasis - 23 metų Paulius Paškevičius, kurį, beje, gina ta pati advokatė, kaip ir T.Valionį su J.Zotikovu. P.Paškevičiaus suėmimo terminas 2 mėnesiams apskųstas tam pačiam Kauno apygardos teismui, kartą jau paleidusiam iš suėmimo pagal Europos arešto orderį taip pat Olandijoje sulaikytus 21 metų J.Zotikovą ir 22 metų T.Valionį.

Vėliau, kilus skandalui, T.Valionis vėl buvo grąžintas už grotų, o J.Zotikovas tebėra laisvėje, kaip ir šeštasis šios bylos įtariamasis Paulius Urbonas.

Pastarojo po nusikaltimo taip pat ieškota tarptautinės paieškos kanalais, bet birželį P.Urbonas pats atvyko į policiją. Atsižvelgiant į tai, jam skirta švelnesnė už suėmimą kardomoji priemonė - piniginis užstatas.

Ateitis - nežinomybėje

Įvykiams rutuliojantis tokia linkme, atrodo, kad ką nors iš įtariamųjų gali ištikti ir jų aukos likimas. 21 metų Deivis Archipovas buvo nušautas belaukiant to paties Kauno apygardos teismo nuosprendžio dėl automobilių vagysčių. Jis buvo teisiamas su Henriko Daktaro 27 metų pusbroliu Haroldu Voloskevičiumi. Praėjus mėnesiui po bendro žūties pastarasis buvo pasiųstas už grotų pustrečių metų kalėti.

Kad neapsikentus akivaizdaus bylos vilkinimo gali įvykti linčo teismas, vakar liudijo ir teismo salėje tvyranti įtampa. Užteko pastebėti nukentėjusiuoju šioje byloje laikomo 20-mečio Antano Marmos ir teisiamųjų narve sėdinčio T.Valionio žvilgsnių dvikovą.

Bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija vakar nepriėmė sprendimo dėl advokatės prašymo. Nuspręsta iš prokuratūros pareikalauti medžiagos apie tai, kokioje stadijoje šiuo metu yra antroji byla, atskirta nuo nagrinėjamos, sėkmingai besislapstant likusiems 4 įtariamiesiems.

Skirtingi likimai

A.Marma - su kai kuriais Kauno nusikalstamo pasaulio atstovais siejamo bokso klubo "Gongas" prezidento sūnus. Jo tėvą policijos operatyvininkai linkę sieti su H.Daktaro aplinka. Tą 2007-ųjų sausio 5-osios vakarą, kai buvo nušautas D.Archipovas, kliuvo ir A.Marmai. Tiesa, jo patirti sužalojimai (peršauta krūtinė, žastas, juosmuo - lūžo du slanksteliai) ekspertų kvalifikuoti kaip nesunkus kūno sužalojimas.

Tą vakarą prie Kauno technikos kolegijos, kurioje kadaise mokėsi D.Archipovas, nuaidėjo mažiausiai 45 šūviai. Kaltinamajame akte teigiama, kad T.Valionis, turėdamas tikslą su savo bendrais nužudyti 4 žmones, paleido iš pistoleto-kulkosvaidžio į D.Archipovą, A.Marmą bei dar 2 kartu su jais buvusius draugus ne mažiau nei 34 šūvius. J.Zotikovas kaltinamas tuo pačiu tikslu iš pistoleto TT iššovęs mažiausiai 11 kartų. D.Archipovas, kuriam pataikyta į širdį, krito vietoje. Sužeistas A.Marma stebuklo dėka liko gyvas. Kitiems dviem jų draugams pavyko nuo kulkų išsisukti.

Keršto akcija

Nusikaltimą tiriančių pareigūnų duomenimis, išpuolio metu buvo panaudoti 4 ginklai. Pagal įvykio vietoje rastus įkalčius dar šaudyta iš dujinio pistoleto, perdaryto į kovinį ginklą ir lygiavamzdžio medžioklinio šautuvo. Iš pastarojo, ekspertų teigimu, ir paleistas lemiamas šūvis į D.Archipovą.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, prie Kauno technikos kolegijos tą vakarą įvyko konflikto, kilusio per paskutinįjį D.Archipovo gimtadienį, tąsa. Jis švęstas vienoje Vilijampolės kavinėje. Ten tarp šios bylos įtariamųjų ir nukentėjusiųjų įvyko muštynės. Jas laimėjo bokso klubo savininko sūnus su draugais. Neva į susitikimą prie Kauno kolegijos D.Archipovas, kuris tose muštynėse net nedalyvavo, atvyko su A.Marma susimušusiųjų taikyti, tačiau pralaimėjusieji ankstesnę dvikovą buvo ginkluoti ir nusiteikę kerštingai.