Ir tai suprantama – visos versijos teršia armijos mundurą. Gavęs pylos, dalį jos išdalinti pavaldiniams šiandien Klaipėdon į Karines jūrų pajėgas atvyksta kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis.

Armijos vadai ir vakar negalėjo paaiškinti, kaip šalia Kairių poligono iš akylai saugomo KJP sandėlio dingo kovinė amunicija. Beveik 14 tūkstančių 7,62 mm kalibro šovinių Kalašnikovo automatams, 1200 smulkesnių šovinių, 54 sprogstamieji paketai ir 15 signalinių raketų – toks nusikaltėlių grobis.

Vakar Krašto apsaugos ministerija bei armijos vadovybė dar kartą paneigė Klaipėdos miesto apylinkės prokuroro Alekso Sorakos duomenis, jog iš sandėlio pavogta ir automatų. „Tame sandėlyje ginklų nėra“, - pareiškė kariuomenės vadovybės atstovė spaudai Danguolė Bičkauskienė.

Tačiau gali būti, jog automatų nepavogta tik dėl vienos paprastos priežasties – nusikaltėliai jų jau nebepanešė. 15 tūkstančių šovinių – tai maždaug keturios didžiulės dėžės, sveriančios apie 300 kilogramų. Bent taip teigia ginkluotės specialistai.

Šio kiekio vienas ant kupros neišneši. Pro tą tvoroje prakirptą skylę sunkų grobį tampyti turėjo maždaug 8-10 vagių. Jų nepastebėti gali tik aklas ir kurčias. Arba iki gimtosios kalbos pamiršimo prisigėręs. Bet jei KJP sargyba prisipažintų esanti neakla, tai reikštų tik viena – šoviniai iš sandėlio išvežti mašina. Pro vartus. Sargybai leidus.

Yra ir trečia versija. Ją amžiams į mūsų galvas įkalė „Operacijos Y“ herojai: „Vsio užė ukradėno do nas (viskas jau pavogta iki mūsų – rus.)“. Anot kariuomenės vadovybės, revizija šiame KJP amunicijos sandėlyje daryta lapkričio mėnesį. Tada nieko netrūko. Tačiau iki sausio 21 dienos, kai vagystė pastebėta, buvo daug laiko. Ar per tą laiką šoviniai galėjo dingti? Tiksliausiai atsakytų kariškiai. Tačiau jie tyli, nes sako tyrimo pabaigos laukią.

Mat jie nenori detalių atskleisti ir taip nusikaltėliams kortų į rankas įduoti. Na, kam jau čia tos kortos, kai šoviniai įduoti.