Į „Sekundę“ atvykę du brakonieriavimu įtarti žvejai užtikrino, kad kultūrą pamiršusių pareigūnų ataka tiesiog šokiravo: nors jokių pažeidimų nebuvo aptikta, iš krūmų iššokę inspektoriai be prisistatymo ceremonijų puolė jėga guldyti ant mašinos, dumblinais batais trypė automobilio saloną, kilnojo ir nesaugodami mėtė žvejų įrangą. Tokios aplinkosaugininkų nepagarbos sulaukę trisdešimtmetis Tadas ir aštuoniolikmetis Edgaras (vardai pakeisti, tikrieji redakcijai žinomi) patikino, kad pareigūnų spaudimą yra pajutę ir anksčiau: esą aplinkos apsaugos specialistų pyktį sukėlė viename iš „Sekundės“ straipsnių išsakytos pastabos.

Vyriškių teigimu, ketvirtadienį į žvejybą išsiruošę trise: prie Liberiškio užtvankos atvykę apie 18 valandą, atsivežę meškeres, registruotą, visus dokumentus turinčią valtį ir kelias skardines alaus. Tačiau po pusantros valandos oras subjuręs, tad į „Opel Corsą“ daiktus susikrovę vyrai ruošėsi važiuoti namo.

„Jau sėdėjau mašinoje, kai pamačiau, kaip iš krūmų iššoko kamufliažine apranga apsivilkęs barzdočius ir puolė ant Tado. Iš pradžių pamaniau, kad koks draugas atvyko ir jie apsikabino, bet paskui nebesupratau, kas vyksta. Tadas ir trečiasis mūsų draugas, nors nė kiek nesipriešino ir nebėgo, buvo jėga suguldyti ant mašinos antvožo. Išlipau pažiūrėti, kas darosi, tai ant automobilio ir mane paguldė“, – sakė Edgaras.

Pažeidimų nerado

Kaip pasakojo žvejai, netrukus prie pirmojo krūmuose tykojusio vyro prisijungė dar vienas iš tankmės iššokęs jo kolega. Tik vėliau privažiavo specialiais tarnybiniais ženklais pažymėtas visureigis ir policijos pareigūnų ekipažas.

„Nė vienas iš atvykusiųjų neprisistatė, o prieš du pirmuosius net savigyną galėjom pavartoti – jau temo, bet kas galėjo taip užpulti. Dažnai į žvejybą vaiką pasiimu, gerai, kad tąkart jo nebuvo – tikrai būtų šoką patyręs. Mus purtė kaip didžiausius nusikaltėlius: tardė, kodėl trise plaukiojom, nors valtis keturvietė, kodėl tiek meškerių pasiėmę, nors pagal reikalavimus galima. Mes su Edgaru turim žvejo bilietus, tai prie trečio draugo prisikabino: pradėjo kaltinti, kad pro žiūronus matė, kaip jis žvejojo, kad mes visi žuvį elektra gaudėm. Nebeturėdami prie ko prikibti, puolė matuoti vienintelės pagautos lydekos ilgį – ir tai nuo žiaunų. Bet žuvies dydis buvo tinkamas“, – kalbėjo Tadas.

Vyriškio tikinimu, kratymo ir tardymo procedūrą pakartojo prie užtvankos iškviestas Naujamiesčio policijos nuovados pareigūnas. Paklausti, kur yra žuviai naikinti skirtas elektros prietaisas, brakonieriavimu įtarti žvejai atkirtę, kad nuskendęs – tuomet esą pakrantę išbraidę pareigūnai dumblinais batais toliau šeimininkavę po automobilį.

„Žvejojam jau daugybę metų, bet tokio aplinkosaugininkų išpuolio patirti neteko. Žinoma, esam ir anksčiau su jais susidūrę: pavyzdžiui, kartą žuvis gaudėm prie Kėdainių, tai vyrai priėjo, prisistatė, paprašė dokumentų, paklausė, kaip kimba, ir viską mandagiai apžiūrėję pasišalino. O dabar taip mus užpuolę aplinkosaugininkai dar pagrasino, kad būsim gaudomi nuolat. Tikrai nėra malonu žinoti, kad be jokios priežasties vėl galim būti tampomi“, – sakė pašnekovas.

Žinomi gerai

Pasak vyriškių, Aplinkos apsaugos pareigūnų darbas labai reikalingas ir svarbus, tačiau taip savivaliauti netinka. „Juk turi būti kultūra, mandagus elgesys su žmogumi. Mes ir patys ne kartą skambinom – pranešėm apie tinklais žvejojančius brakonierius, bet jokios reakcijos nebūdavo – inspektoriai net nežino, kurio telefonas nurodytas žvejo bilietuose. Kai tinklais žvejoja, nereaguoja, o mus už nieką taip pažemino“, – kalbėjo žvejai.

Panevėžyje, Žvaigždžių g., esančios GGAI viršininkas Albertas Mikašauskas „Sekundei“ patvirtino prie Liberiškio užtvankos vykusioje įtariamų brakonierių gaudymo operacijoje dalyvavęs: esą dėl žvejų trijulės ne pirmą kartą iš Naujamiesčio gyventojų skundų sulaukę pareigūnai elgėsi atsižvelgdami į situaciją.

„Iki kaulų smegenų tie vaikinai pažįstami, mes jiems – irgi. Todėl nemanau, kad mums prisistatyti reikėjo. Žmonės dėl jų skundėsi daug kartų. Turim ir tokios informacijos, kad jie net žuvį pardavinėja: argi įmanoma jos tiek meškerėmis sugauti? Tikrinom juos kelis kartus, bet vis iš rankų išslysdavo. Ir dabar juos krante stebėjom kelias valandas: nors pro žiūronus valtyje lyg ir buvo matyti elektros prietaisams prijungti reikalingi graibštai, mašinos bagažinėj radom tik automobilio akumuliatorių ir valties variklį. Kažkokių pažeidimų nustatyti nepavyko“, – sakė A.Mikašauskas.

Stebės nuolat

GGAI viršininko teigimu, prieš žvejus nebuvo smurtauta. Kadangi pareigūnai iš pradžių buvę dviese, o žvejai – trys, todėl griežtai liepta rankas sudėti ant automobilio antvožo. „Natūralu, kad kilo jų nepasitenkinimas: juk tikrinimas vyko apie valandą viso kaimo akivaizdoje. O grasinti tai jiems niekas negrasino: tiesiog pasakiau, kad jie labai neatsipalaiduotų, kad bus nuolat stebimi. Tokią teisę turiu“, – patvirtino pašnekovas.

GGAI viršininkas patvirtino, kad žvejo biliete nurodyti tarnybos laidinio ir jo mobiliojo telefono numeriai, tačiau iš tiesų ne į visus pranešimus dėl galimų brakonieriavimų atvejų reaguojama.

„Inspektoriai to nepajėgtų fiziškai – juk vienas skambutis gali būti iš Biržų, kitas – iš Rokiškio. Pranešimus stengiamės atsirinkti, nes daug atvejų būna piktybinių: tiesiog mus tikrina, kaip reaguosim, nori pavaikyti, – kalbėjo pareigūnas.

Ketvirtadienio vakarą prie Liberiškio užtvankos tarnybine mašina atvykęs Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Panevėžio rajono agentūros vedėjas Antanas Gailiušis „Sekundę“ informavo apžiūroje dalyvavęs GGAI atstovų prašymu.

„Aš su tais vaikinais susipažinau pirmą kartą, nors prieš tai apie juos buvau girdėjęs. Apie žvejų patikrinimą, kaip ir reikalaujama, buvo informuotas mūsų departamentas, valdžia. Galbūt vyrukų ant automobilio ir nereikėjo guldyti, jie nesipriešino, bet apžiūra buvo būtina – juk iš pasipiktinusių žmonių sulaukėm informacijos, kad žvejojama su elektra“, – tikino A.Gailiušis.