Kaip penktadienį spaudos konferencijoje sakė Kauno vyriausiojo policijos komisariato (VPK) autotransporto vagysčių skyriaus komisaras Edgaras Šileris, pernai automobilių vagysčių, palyginti su 2001-siais metais, mieste sumažėjo.

Iš viso praėjusiais metais buvo pavogtos 1 tūkst. 193 mašinos (užpernai - 1 tūkst. 394), rastas ir savininkams grąžintas 671 automobilis.

Policija aptiko 7 vietas, kur buvo ardomos vogtos mašinos. Per metus pavyko ištirti 17 šios rūšies nusikaltimų.

Pasak E.Šilerio, automobilių vagysčių skaičiaus sumažėjimui įtakos turėjo anoniminis pasitikėjimo telefonas, kuriuo paskambinę kauniečiai gali pranešti apie pastebėtą nusikaltimą, įtartinus automobilių ardymus garažų masyvuose.

Vagysčių sumažėjimui įtakos taip pat turėjo įvairios kitos prevencijos priemonės ir nusikaltėlių migracija į užsienį.

Tačiau komisaras mano, kad šiemet sunku tikėtis šių nusikaltimų mažėjimo tendencijų. Pasak pareigūno, turima duomenų, kad nemažai nusikaltėlių jau grįžę iš užsienio į Kauną.

"Be to, nuo gegužės mėnesio įsigaliosiantis naujas Baudžiamasis kodeksas numato daug švelnesnes bausmes už automobilių vagystes nei dabar", - kalbėjo komisaras.

Dabar už autotransporto vagystę įstatymai numato nuo 2 iki 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

E.Šilerio teigimu, naujajame Kodekse laisvės atėmimo laikas už šį nusikaltimą sumažintas per pusę.

"Automobilių vagystės vėl bus priskiriamos prie lengvų nusikaltimų", - teigė pareigūnas.

Komisaras minėjo, kad VPK Autotransporto vagysčių skyriaus darbą sunkina specialistų stoka, prasta materialinė bazė.

"38 pareigūnai šiuo metu iš viso tiria apie 1 tūkst. 300 autotransporto vagysčių bylų, turime tik tris senus automobilius, iš kurių rečiau genda tik vienas", - kalbėjo E.Šileris.

Kauno VPK vyriausiojo komisaro Algirdo Kaminsko teigimu, iš viso Kauno policijai trūksta 130 etatų.

Pasak jo, dėl lėšų trūkumo teks dar mažinti atlyginimus pareigūnams.

"Iš viso praėjusiais metais Kauno policijos struktūrų išlaikymui trūko 720 tūkst. litų", - teigė vyriausiasis komisaras.