Abiejų nusikaltimų aplinkybės panašios. Jais įtariamas 27-erių Darius S. laukė teismo nuosprendžio nesuimtas.

Sulaikė ir paleido

Devyneriais metais vyresnė Rinkūnų gyventoja, turinti antrąją invalidumo grupę, buvo užpulta tiesiog kaimo kelyje. Tai įvyko vieną praėjusio rugsėjo pavakarę. Priešpriešiais su draugu ėjęs neblaivus Darius S. pradėjo įžūliai prie jos priekabiauti. Draugas nuėjo, o besistumdančiuosius paliko likimo valiai.

Netrukus Darius S. nusitempė neįgalią moterį į šalikelės krūmus ir išžagino. Smarkiai besipriešinančiai aukai jis sulaužė žandikaulį. Gerokai buvo apdraskytas ir žagintojas.

Kitą dieną policija jį sulaikė gretimame Pavytės kaime - tėvo namuose. Darius S. prisipažino dieną vežęs kaimynui malkas, už tai tradiciškai buvęs pavaišintas, o padarytas nusikaltimas - išgerto alkoholio pasekmė.

Sulaikius paaiškėjo, kad vyras įtariamas ir septyniomis vagystėmis iš automobilių Kaune. 2007-ųjų pabaigoje Kauno miesto apylinkės teismas už tai jį nubaudė 90 parų areštu. Į teismo skirtą bausmę tada buvo įskaičiuotas ir laikas, praleistas areštinėje laukiant nuosprendžio. Praktiškai Darius S. paleistas teismo salėje - išžaginimo bylą tyrę pareigūnai dėl jo suėmimo į teismą nesikreipė. Vyras tik buvo įpareigotas nuolat registruotis policijoje. Teigiama, kad skirtos kardomosios priemonės jis nepažeidinėjo.

Nakties košmaras

Tačiau perdavus išžaginimo bylą teismui, Darius S. jame nepasirodė. Kauno rajono apylinkės teismas bandė atversti ją praėjusį mėnesį. Paaiškėjo, kad nežinoma dabartinė teisiamojo gyvenamoji vieta. Su tokia pat problema susidūrė ir Kauno rajono policijos pareigūnai, šį savaitgalį ieškoję dar vienu išžaginimu įtariamo Dariaus S.

Naktį į sekmadienį šio vyro auka tapo trylikametė garliaviškė, užsibuvusi Rinkūnų kaime pas draugę. Nors Darius S. buvo girtas, pirminiais duomenimis, jo vis tiek paprašyta palydėti mergaitę į namus, esančius už kelių kilometrų.

Artinosi vidurnaktis. Vyras ir šį kartą pasinaudojo tuo, kad kelias ėjo nuošalia vieta. Jis užlaužė trylikametei rankas, nusitempė į laukus ir ten beveik valandą žagino. Šį kartą Darius S. auką ir smaugė, grasino nužudyti, atėmė mobilųjį telefoną. Paskui paliepė niekam nepasakoti apie tai, kas įvyko, ir paliko išžagintą mergaitę likimo valiai.

Likusią kelio dalį iki namų didelį stresą patyrusi trylikametė turėjo įveikti viena. Naktį, apie 1 val., Kauno rajono policija užregistravo jos motinos pareiškimą dėl dukters išniekinimo.

Sunkios vaikystės pasekmė?

Darių S. policija sulaikė sekmadienio popietę gretimame Ražiškių kaime šienaujantį vietinės pensininkės bulvienojų. Jo paieškos buvo nelengvos - pareigūnai žinojo tik vardą ir tai, kad įtariamasis turi Kauno pakraštyje esančiame Aleksote sugyventinę. Padėjo visuomenė.

Suskubta laiku - Darius S. vėl uždarbiavo, kad turėtų už ką nusipirkti butelį.

Naują ikiteisminį tyrimą Dariaus S. atžvilgiu pradėję pareigūnai įsitikinę, kad jų prašymas leisti suimti nuosprendžio už išžaginimą jau laukiantį įtariamąjį tebus formalumas.

Sulaikytasis prisipažįsta pasinaudojęs nepilnamete, tikina, jog labai dėl to gailisi, ir vėl verčia visą kaltę alkoholiui.

Kai įtariamasis sužinojo, kad auka - mažametė (dar neturi 14-os), jį ištiko šokas. Už mažametės išžaginimą numatytas laisvės atėmimas iki 15 metų. Už ankstesnį panašų nusikaltimą jam grėsė perpus mažesnė bausmė.

Dariui S. ketinama skirti psichiatrų ekspertizę. Pirminiais duomenimis, jo vaikystė buvo sunki (užaugo internate, į kurį atidavė močiutė). Motinos jis nėra matęs.