VSAT pareigūnai vykstančiuosius į festivalį tikrino atraminiame Širvių poste, įrengtame prie įvažiavimo į vadinamąją Dieveniškių kilpą. Čia nuolat budėjo pasieniečiai kinologai su savo augintiniais. Būtent tarnybinių keturkojų uoslė ir padėjo aptikti slepiamus kvaišalus.

Penktadienį naktį tarnybinis vokiečių aviganis savo elgesiu parodė, kad lengvuoju automobiliu kaip keleivis per Širvių atraminį punktą vykęs Baltarusijos pilietis gali turėti narkotikų.

Asmens apžiūros metu pasieniečiai 22 metų vyro kišenėje aptiko 0,8 gramo augalinės kilmės medžiagos. Manoma, kad tai smulkintos kanapės.

Tą pačią dieną pasieniečiai Širvių poste sustabdė visureigį „Hyunday Santa Fe“. Juo į Norviliškėse vykusį festivalį vyko 5 asmenys – 3 Baltarusijos ir 2 Lietuvos piliečiai.

Transporto priemonę patikrino ir du kinologai su vokiečių bei belgų aviganiais. Abu keturkojai savo elgesiu nurodė, kad mašinos salone yra narkotikų. Patikros metu automobilio salone VSAT pareigūnai aptiko du polietileninius maišelius, kuriuose rasti 5 gramai augalinės kilmės medžiagos.

Penktadienį minėtame atraminiame punkte sulaikytas ir automobilis „BMW 318“. Juo į festivalį „Be2gether“ vyko keturi Lietuvos piliečiai.

Pirminės patikros metu tarnybinis šuo parodė, kad automobilyje buvusiuose fotoaparato ir mobilaus ryšio telefono dėkluose gali būti kvaišalų. Transporto priemonę pakartotinai patikrino dar vienas pasienietis kinologas su tarnybiniu vokiečių aviganiu.

Paaiškėjo, kad fotoaparato dėkle yra paslėpti du polietileniniai maišeliai, kuriuose buvo devynios melsvos tabletės su įspaustu delfino atvaizdu ir neaiškios kilmės baltos spalvos milteliais. Telefono dėkle pasieniečių šuo rado pusę melsvos tabletės. Manoma, jog tai sintetinis kvaišalas „Ecstasy“. Miltelių kilmė paaiškės po to, kai radinį ištirs ekspertai.

Vėlų penktadienio vakarą VSAT tarnybiniai keturkojai kvaišalų aptiko ir automobilyje „Rover 114“, kuriuo į festivalį vyko du Lietuvos piliečiai.

Automobilį apuostę belgų ir vokiečių aviganiai lojimu parodė, jog mašinos prietaisų skyde esančioje daiktadėžėje gali būti kvaišalų. Joje pasieniečiai aptiko keturias rausvas tabletes ir maišelį su smulkinta augalinės kilmės mase.

Šeštadienį Širvių atraminiame punkte VSAT pareigūnai išsamiai patikrino lengvąjį automobilį „Opel Astra“, kuriuo į festivalį Norviliškėse vyko du Lietuvos piliečiai. Mašinos daiktadėžėje tarnybinis pasieniečių keturkojis aptiko cigarečių pakelį. Jame pareigūnai rado neaiškios kilmės 32 rusvos spalvos tabletes.

Visus savaitgalį rastuosius kvaišalus, automobilius ir jais vykusius asmenis pasieniečiai perdavė Šalčininkų rajono policijos komisariato pareigūnams, kurie toliau aiškinsis įvykių aplinkybes.

Festivalio „Be2gether“ metu sustiprintu režimu dirbę pasieniečiai iš viso patikrino daugiau kaip 11 500 asmenų ir beveik 4 tūkstančius transporto priemonių. Į festivalį taip pat atvyko ir VSAT pareigūnų buvo patikrinti 289 Baltarusijos piliečiai. Visi jie turėjo tinkamus kelionės dokumentus ir Lietuvos vizas.

Pasienio ruože nuolat patruliavo trys dešimtys VSAT pareigūnų, šeši kinologai su tarnybiniais keturkojais, valstybės sienos kontrolei buvo naudojama ir naktinio matymo įranga. Nuolatinėje parengtyje budėjo ir VSAT Aviacijos rinktinės sraigtasparnis.