Individualios įmonės "Kompiuterių spektras" savininką K.Blizniką praėjusių metų lapkričio 22 dieną Vilniaus apygardos teismas nuteisė už neteisėtą programinės įrangos atgaminimą ir platinimą, paskirdamas jam laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant vieneriems metams.

Nuosprendžiu bus konfiskuota nuteistojo turto už 1 tūkst. litų, 30 kompaktinių diskų ir 7 asmeniniai kompiuteriai su nelegaliomis "Adobe", "Microsoft", "Symantec" programinės įrangos kopijomis už beveik 36 tūkst. litų.

Pasak ryšių su visuomene kompanijos "Hill & Knowlton" pranešimo, tai jau ketvirtas kartas, kai teismo nuosprendžiu skiriama laisvės atėmimo bausmė nelegalios programinės įrangos platintojui.

Praėjusių metų spalio 16 dieną Kauno apygardos teismas nuteisė Raimundą Urmilevičių ir skyrė jam vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant.

Nuosprendžiu bus konfiskuoti kompaktiniai diskai su nelegalia programine įranga, kurios bendra vertė siekia 155 tūkst. JAV dolerių.

Dabar teismai nagrinėja dar tris nelegalios programinės įrangos platintojams iškeltas bylas.

Aleksandrui Doilidovui byla buvo iškelta po 2000 metų spalio 11 dienos patikrinimo Vilniaus miesto Kalvarijų turgavietėje Romui Ramanauskui - po 2001 metų rugsėjo 30 dienos patikrinimo Vilniaus miesto Antakalnio turgavietėje, Petrui Sauliui Dudzinskui - po pernai sausio 12 dieną atlikto patikrinimo Marijampolės miesto turgavietėje, yra nagrinėjamos apygardų teismuose.

Baudžiamoji byla gali būti iškelta ir dar vienam neteisėtos programinės įrangos platintojui.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) prie VRM Klaipėdos apskrities skyriaus pareigūnų 2002 metų gruodžio 24 dieną atlikto patikrinimo kompiuteriais prekiaujančioje bendrovėje "Sneda" metu nustatyta, kad šios įmonės darbuotojas pardavė kompiuterį su neteisėtai įdiegtomis "Microsoft" ir "AutoDesk" programinės įrangos kopijomis.

Net keletas nelegalios programinės įrangos platinimo bei naudojimo atvejų nustatyta Kaune įsikūrusioje bendrovėje "Kibernetikos pasaulis".

Mokesčių policijos pareigūnų atlikto patikrinimo metu 2001 metų lapkričio 22 dieną nustatyta, kad šioje įmonėje buvo naudojama nelegali "Microsoft", "Symantec" ir kitų gamintojų programinė įranga, kurios vertė siekė 38 tūkstančius litų.

Vėliau ekonominės policijos pareigūnų atliekamo patikrinimo metu 2002 metų vasario 5 dieną taip pat nustatyta, kad šios įmonės darbuotoja pardavė kompiuterį su nelegaliai įdiegta "Microsoft", "Symantec" programine įranga, kurios vertė siekė 5 tūkstančius litų.

2002 metų spalio 10 dieną teismas skyrė 1 tūkst. 500 litų baudą įmonės vadovui Audriui Ramuckiui bei konfiskavo 5 kompiuterius ir 825 kompaktinius diskus (rastus 2001 lapkričio 22 dienos patikrinimo metu), o 2002 metų gegužės 20 dieną skirta 1 tūkst. litų bauda įmonės darbuotojui, pardavusiam asmeninį kompiuterį su nelegalia programine įranga).

Be to, ši įmonė jau kartą buvo sudariusi susitarimą su BSA dėl 9 tūkst. 500 litų kompensacijos dėl kompiuterių programų autorių teisių pažeidimo sumokėjimo.