Kameros skirtos prevencijai

Kaip PB sakė Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato viešosios policijos Operatyvinio valdymo skyriaus viršininkas Ričardas Rotomskis, kamerų įrengimo vietos atrinktos atlikus detalias įvairių Panevėžio vietų analizes, atkreipiant dėmesį į tose vietose įvykstančius viešosios tvarkos pažeidimus. „Kur įrengtos kameros – nėra jokia paslaptis. Gyventojai, paskambinę į policiją, gali sužinoti, kur jos yra. Iš tiesų, tai labai gera prevencinė priemonė, nes tose vietose, kur kameros įrengtos, sumažėjo viešosios tvarkos pažeidimų“, – teigė viršininkas.

Visą parą prie kamerų stebėjimo pulto dirba bent vienas miesto Savivaldybės įdarbintas žmogus. „Kameros nėra mūsų nuosavybė. Jas nupirko miesto Savivaldybė, o mes tik prižiūrime“, – sakė R.Rotomskis. Per parą prie pulto pasikeičia trys žmonės, kiekvienas jų dirba 8 valandas.

Filmuota medžiaga įrodo teisybę

Per šiuos metus kameros padėjo išaiškinti 5 nusikaltimus bei 569 viešosios tvarkos pažeidimus, kuriuos įvykdė panevėžiečiai ir miesto svečiai. Nufilmuota medžiaga saugoma kompiuteriuose ne ilgiau kaip 8 dienas, vėliau ištrinama.

Tačiau jei dėl kokio nors pažeidimo Kelių eismo priežiūros skyrius pradeda tyrimą, medžiaga saugoma neribotą laiką: „Jeigu yra kokių neaiškumų ar dėl teisybės nesutaria policijos pareigūnas ir kaltinamasis, visada pasitelkiama filmuota medžiaga, kuri įrodo teisybę“, – pasakojo viršininkas R.Rotomskis.

Kainos nežino

PB pradėjus domėtis, kiek mokesčių mokėtojams kainavo bent viena Panevėžyje įrengta stebėjimo kamera, jos eksploatavimas, to išsiaiškinti nepavyko. Paskambinus į mieste stebėjimo kameras aptarnaujančią bendrovę „Elsis biuro sistemos“, pardavimo projektų vadovas Rolandas Pečiulis į visus klausimus atsakinėjo trumpai ir aiškiai: „Šie klausimai – ne mano kompetencija ir tai komercinė paslaptis.“

Kaip sakė Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato viešosios policijos Operatyvinio valdymo skyriaus viršininkas Ričardas Rotomskis, kameras įrengė miesto Savivaldybė. Paskambinus už tai turinčiam būti atsakingam Savivaldybės viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vedėjui Kęstučiui Slančiauskui, paaiškėjo, jog jis taip pat nieko nežino. „Tikrai nieko jums nepasakysiu šiuo klausimu, nes su tuo neturėjau reikalų. Kreiptis reikėtų į buhalteriją, tačiau abejoju, ar ir ten kas nors ką nors pasakys“, – teisinosi K.Slančiauskas.

Beje, Vilniuje yra įrengtos 95 kameros, Kaune – 25-iose vietose 55 kameros, Klaipėdoje – 20, Šiauliuose – 16.