Tokia Lietuvoje dar neregėta apgavikiško spektaklio "premjera" antradienio rytą įvyko pakaunėje įsikūrusioje Vilkijoje. Gydytoja prisistačiusi sukčiuvienė, kurios grobiu tapo devintą dešimtį pradėjusio senuko santaupos, su savimi turėjo ir panaudojo stetoskopą (prietaisą, kuriuo tikrinamas širdies ritmas bei plaučių darbas).

"Mane apvogė"

Kaip LŽ pasakojo apgautojo 80-metė žmona, tamsios spalvos automobilis, iš kurio išlipo nepažįstama viešnia, į jų kiemą įsuko apie 9 val. ryto. Pašnekovė ravėjo daržą, o jai talkinęs vyras buvo trumpam prisėdęs kieme atsipūsti.

Tamsiu kostiumėliu vilkinti "medikė" paaiškinti savo atvykimo tikslų kieme nepanoro ir pasiprašė į namo vidų. Senolis neprieštaravo.

Kieme likusi žmona ne iš karto pamatė prie namų stovintį automobilį - tik tada, kai pro namo duris link jo pasileido atvykėlė moteris, jau spėjusi užsimaukšlinti ant galvos baltą kepuraitę. "Viešnia" įšoko į automobilį, kur jos laukė vairuotojas, ir iškart nurūko. Netrukus iš namo persimainiusiu veidu išbėgo šeimininkas, šaukdamas: "Mane apvogė!"

Žmonai jis papasakojo, kad medike prisistačiusi moteris užliūliavo jį kalbomis apie valdžios rengiamą pensijų didinimą, apie tai, kad jam teksianti 70 litų priemoka. Apgavikė netgi užsirašė senuko anketinius duomenis - esą jų prireiks didesnei pensijai gauti.

Toliau sukčiuvienė elgėsi pagal jau ne kartą išbandytą įžūlių apgavysčių scenarijų - paprašė susimokėti už paslaugą. Kaip paprastai nutinka panašiais atvejais, ji "nerado grąžos", esą turinti tik stambią kupiūrą, kurią reikėtų iškeisti. Senukas pasišovė surasti smulkesnių pinigų ir pakilo į savo slėptuvę antrame namo aukšte. Beje, anot žmonos, vyras buvo girdėjęs apie panašius sukčių darbo metodus, tačiau visąlaik kartodavęs: "Jau mano pinigų tai tikrai nesuras niekas."

Brangiai kainavęs "gydymas"

Apgavikė nusekė šeimininkui iš paskos ir užklupo jį tuo metu, kai iš slėptuvės išsitraukęs piniginę ją dėjosi į švarko kišenę.

Štai čia senukas ir buvo apvogtas. Tai įvyko šitaip: "gydytoja", jau prieš tai išsiaiškinusi, kad namo šeimininkas turėjo dvi operacijas, skundėsi širdimi, staiga panūdo patikrinti jo sveikatą, paklausyti stetoskopu, kaip veikia širdis ir plaučiai, ir paliepė gultis ant čia pat stovinčios sofos. Po to esą susiruošta išmatuoti ir kraujo spaudimą, bet prisiminta, kad reikalingas aparatas likęs automobilyje. Sukčiaujanti moteris išbėgo šio atsinešti ir dingo.

Kol senukas apsirengė, kol apsižiūrėjo, kad švarko kišenė jau tuščia, kol nusileido iš antro aukšto į kiemą, nei viešnios, nei šią atvežusio automobilio jau nebebuvo. Pagrobtoje piniginėje būta 2 tūkst. litų.

Vilkijos policijos nuovados žiniomis, šios maždaug 40 metų moters, slėpusios veidą po saulės akiniais ir kalbėjusios lietuviškai be akcento, tądien jų apylinkėje daugiau niekas nematė. "Dabar kurį laiką tokių pranešimų nebus, o vėliau apie panašų įvykį išgirsime kur nors kitame Lietuvos krašte", - prognozavo Vilkijos policijos nuovados viršininkas Arnoldas Valauskas.

Nepadeda niekas

Tą patį antradienį į sukčių pinkles pateko ir dvi pensinio amžiaus kaunietės. Tačiau jos buvo apgautos pagal daugybę kartų jau išbandytą nusikaltimo modelį - atidavė pinigus telefoninių sukčių, prisistačiusių policijos pareigūnais ir pranešusių apie artimuosius ištikusias nelaimes, atsiųstiems asmenims. Viena - 1 tūkst., kita - 5 tūkst. litų. Pastaroji tiesiog pergudravo pati save. Kad esą žmogų sumušusiam sūnui nebūtų keliama baudžiamoji byla, iš jos prašyta 12 tūkst. litų. Po ilgų derybų pavyko susitarti dėl 2 tūkst. Tačiau, atvykus pasiimti pinigų, moteris jau buvo parengusi 5 tūkst. - kad tik sūnus tikrai būtų ištrauktas iš bėdos.

Kauno policija pernai pradėjo iki šiol Lietuvoje negirdėtą akciją - jos komisarai ėmė lankytis bažnyčiose ir susirinkusiems į mišias žmonėms skaityti paskaitas apie telefoninių sukčių rengiamus spąstus. Kurį laiką tokių atvejų buvo sumažėję, o šis Kauno policijos projektas laimėjo Vidaus reikalų ministerijos skelbtą "gerosios patirties pavyzdžių" konkursą. Šį rudenį Kauno vyriausiojo policijos komisariato atstovai jį pristatys analogiškame konkurse Paryžiuje, kuriame varžysis geriausi projektai iš visos Europos Sąjungos.