Du trečdaliai šių asmenų mirė atsitiktinai apsinuodiję narkotikais. Dauguma – 86 proc. – mirusiųjų dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo buvo vyrai. Tarp mirusiųjų – 3 jaunuoliai nuo 15 iki 19 metų.

Policijos duomenimis, pernai konfiskuota 160 kg marihuanos (kanapių). Tai dusyk daugiau nei užpernai. Aguonų ir jų dalių ekstrakto – 81,8 kg, taip pat dukart daugiau. Heroino – 6,4 kg, arba trečdaliu daugiau. Daugumos sintetinių narkotikų konfiskuota mažiau nei 2006 m.

2007 metais narkotikų kainos „gatvėje“ išliko panašios kaip 2006-aisiais, tačiau, palyginti su 2000-aisiais, dauguma visų rūšių narkotikų atpigo.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, praėjusiais metais į gydymo įstaigas kreipėsi 318 asmenų, nusprendusių gydytis nuo priklausomybės nuo narkotikų ar psichotropinių medžiagų.

2007-ųjų pabaigoje besigydančiųjų buvo 5,7 tūkst., iš jų 81 proc. – vyrai. Kaip ir ankstesniais metais, 81 proc. besigydančių asmenų vartojo opiatus.

Šių metų pradžioje įkalinimo įstaigose kas šeštas įkalintas asmuo sirgo priklausomybe nuo narkotinių ar psichotropinių medžiagų. Iš kalinčių moterų šia priklausomybe sirgo kas trečia, iš kalinčių vyrų – kas šeštas.

Didžiausias nusikalstamumas, susijęs su disponavimu narkotikais ir jų kontrabanda, pernai užregistruotas Visagino savivaldybėje, kur 100 000 gyventojų teko 174 tokio pobūdžio nusikalstamos veikos, Alytaus – 139, Vilniaus miesto savivaldybėje – 100.

Beveik du trečdaliai asmenų, įtariamų padarius tokias nusikalstamas veikas, neturėjo 30 metų.