Į durpyną turėtų atvykti apie 50 viešojo saugumo pareigūnų, kurie prisidės prie gesinimo darbų. Oro sąlygos palankios gesinti gaisrą, nes nėra vėjo.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį ugniagesiai degančio durpyno negesino, tačiau budėjo ir retkarčiais palaistydavo beįsiplieskiančią ugnį.

Dėl didžiulio gaisro Degesynės durpyne paskelbta ekstremali situacija. Gyventojai raginami skubiai evakuotis. Trečiadienį ugniagesiams talkino sraigtasparnis, kariai, situaciją perėmė valdyti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Antradienį pavakare, sustiprėjus vėjui, apmalšinta ugnis vėl įsisiautėjo jau kelias dienas gesinamame Degesynės durpyne, Vyžuonėlių kaime (Juodupės sen.), kurį eksploatuoja „Rėkyvos“ bendrovė iš Šiaulių. Naktis į trečiadienį buvo ypač sunki Onuškio gyventojams: vėjas dūmus nešė Onuškio link, visas kaimas juose paskendo. Sutemus virš kaimo matėsi didžiulė raudona pašvaistė.

Trečiadienį degė maždaug 60 ha durpių atskirais židiniais atvira liepsna. Gaisro gesinimą apsunkina stiprūs 13-18 metrų per sekundę vėjo gūsiai, kurie ugnį išnešioja po visą durpyno teritoriją.

Ragina evakuotis

Juodupės seniūnė Liucija Bliūdžiuvienė su specialiųjų tarnybų pareigūnais užvakar vaikščiojo po onuškėnų namus, ragino žmones kuo skubiau evakuotis. Rūpesčių kilo dėl senyvų vienišų žmonių, kuriais nebuvo kam pasirūpinti, todėl keli onuškėnai paguldyti į ligoninę. Seniūnė išgyveno, kad iš pavojingos zonos atsisakė vykti astma sergantis vietos gyventojas. Vyriškis sakė nenorintis palikti vienos žmonos, nedidelio ūkelio.

„Seniūnija galėtų žmones įkurdinti mokyklos ar seniūnijos salėje, tačiau didelis klausimas, ar atsirastų norinčiųjų gyventi draugėje, todėl bandėme tarpininkauti, siūlėme įsikurti pas draugus, giminaičius“, - tikino seniūnė.

Ji užtikrino, kad Onuškiui paskendus dūmuose imtasi visų reikalingiausių priemonių. Nuolat budi keli policijos ekipažai, pareigūnai stebi, kad ištuštėjusiame kaime būtų saugu. Pareigūnai taip pat budi prie kelių, vedančių į durpyną, nes atsinaujinus gaisrui atvyksta daug smalsuolių, norinčių savomis akimis pamatyti gaisrą, tačiau nesuvokiančių, kad trukdo gesinimo darbams ir evakuacijai. Anot seniūnės, naktį į trečiadienį policijos pareigūnai važinėjo po namus ir žmonėms dar priminė, jog degančių durpių dūmai ne tik kenksmingi, bet ir labai apgaulingi. Miegant galima apsinuodyti ir ryte nebeprabusti.

Derinami planai

Vakar ryte, kai lankėmės degančiame durpyne, vadovavimą gaisro gesinimo štabui iš Rokiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko Algirdo Vyšniausko perėmė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Incidentų valdymo skyriaus viršininkas Evaldas Tamašauskas. Sukviesti kelintą dieną degantį durpyną gesinančių Rokiškio, Visagino, Panevėžio, Biržų, Kupiškio, Šiaulių ugniagesių komandų vadai susipažino su žvalgybos pateiktais duomenimis apie gaisrą, derino planus, kaip efektyviau pradėti dar vieną įsiplieskusio gaisro gesinimo ataką.

Tarp ugniagesių jautėsi didžiulė įtampa, veiksmų derinimas strigo. Nuotaiką gadino ir nuolat kylantis vėjas. Į nelaimės vietą atvykę motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ Karaliaus Mindaugo bataliono 54 kariai taip pat laukė konkrečių nurodymų.

Gaisrui gesinti naudojama 14 autocisternų, 3 vandens siurblinės stotys bei 3 gaisrinių žarnų automobiliai. Vanduo semiamas iš Onuškio ežero, kuris jau nuseko apie 20 centimetrų.

Nuo trečiadienio gaisravietėje dirba ir Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis "Mi-8" su įgula. Čia taip pat triūsia 20 durpyno darbininkų su savo sunkiąja technika. Beje, kaime sutikti žmonės piktinosi, jog mažiausiai dėmesio per gaisrą skiriama būtent durpininkams, esą jie gaisro židiniuose dirba be specialios aprangos. PAGD Civilinės saugos veiklos organizavimo skyriaus vyresnysis specialistas Rimantas Žemaitis vakar tikino, kad iki vakaro, pasitelkus visą techniką, įmanoma gaisrą lokalizuoti.

Anot R.Žemaičio, dėl atsinaujinusio gaisro paskelbus ekstremalią situaciją gyventojų saugumu turėtų pasirūpinti savivaldybė, kurios atstovų gaisro gesinimo štabe vakar ryte dar nebuvo. Į klausimą, kas turėtų gyventojams išdalinti minimaliausias apsaugos priemones – respiratorius, R.Žemaitis atsakė, jog tai taip pat savivaldybės rūpestis.

Skundžiasi galvos skausmais

Dūmuose paskendusiame Onuškyje tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog gyvenimas sustojo. Važiuodami pagrindine miesto gatve, sutikome vietos gyventojų, prekių siūlė autoparduotuvė. Ir vietos parduotuvėje buvo pirkėjų, kaupiančių atsargas nelaimės atvejui. Onuškėnė Janina Mėliūnienė sakė tik nakčiai buvo išvykusi pas gimines į Alksnius, tačiau ryte pėsčiomis grįžo į namus, nes reikėjo pasiimti pensiją. Moteris skundėsi, kad jai pradėjo skaudėti galvą, tačiau sakė daugiau savo namų nepaliksianti.

Namų kieme sutikta ūkininkė Zina Jočienė sakė, jog penkis pas ją atostogavusius anūkus skubiai išvežė pas gimines. „Mūsų karvės ir telyčios, iš viso 60 gyvulių, ganosi dviejose ganyklose labai arti degančio durpyno. Vargšai gyvulėliai antradienio vakarą buvo prigulę prie pat žemės, glaudė snukį prie žolės, ieškojo, kaip iškęsti dūmus. Kol karves melžėme, mums suskaudo galvas“, - skundėsi moteris. Ji nusprendė bandos neginti į kitą vietą, nes vėjo krypti dažnai keičiasi ir nežinia kur pasisuks dūmai. Gaisras trukdo šienapjūtei, tačiau ūkininkai žada darbų nenutraukti.

Z.Jočienė tikino nesiruošianti nė minutei palikti namų, nes būtina prižiūrėti gyvulius. „Daug metų gyvenu šalia durpyno ir prognozuoju, kad šis gaisras gali tęstis iki pirmųjų šalčių, nes durpes užgesinti labai sunku“, - sakė ūkininkė. Ji pridūrė, kad dar baisiau pasidarė tuomet, kai gaisrą pradėjo gesinti sraigtasparniai, nes užpylus gaisravietę putomis kaimą užklojo dar juodesni dūmų debesys.

„Kur dėti katiną ir šunį“, - į klausimą, kodėl nesiryžta palikti namų, atsakė Onuškyje užkalbinta Janina Žindulienė. Ji teigė nesiruošianti net nakčiai palikti vienų namų, nors jau nuo dūmų skauda galvą, peršti gerklę. Moteris sakė bijanti išsikelti, nes be priežiūros gali užsiliepsnoti visai netoli durpyno esantys jos šeimos namai.

Iš Skomantų kaimo į Onuškio parduotuvę užsukęs ūkininkas Ričardas Šabanskas tikino, kad jo namai dar saugūs, tačiau padėtis akimirksniu gali pasikeisti. Ar išvyktų iš namų, ūkininkas nedrįso atsakyti, vildamasis, jog ši nelaimė jį aplenks. Onuškyje sutikti žmonės piktinosi, kad jiems, užkluptiems staigios nelaimės, niekas neparūpina minimaliausių saugos priemonių. Kaimo felčerė Ramutė Dirsienė sakė, jog žmonės teiraujasi respiratorių, tačiau ji nieko negali pasiūlyti, pati sau gavusi iš greitosios pagalbos medikų.

Respiratoriai žmones pasiekė tik vakar

Paskambinę Ekstremalių situacijų komisijos nariui, savivaldybės vyresniajam specialistui civilinei ir darbo saugai Raimundui Tūskai sužinojome, kad antradienį iki vėlyvos nakties komisija dirbo gaisravietėje. Apie šimtą respiratorių išdalijo kariams, policijos pareigūnams, ugniagesiams, taip pat vietoje koordinavo veiklos planus.

Būtent vietoje paaiškėjo, kad trūksta ne tik respiratorių, bet ir nuo durpių dulkių akis apsaugančių akinių, kibirų, kastuvų, maisto, kurį būtina pristatyti į vietą ugnį gesinantiems gelbėtojams. Maistą daugiau nei šimtui gelbėtojų apsiėmė gaminti Juodupės gimnazija, reikiamų daiktų gyventojams atvežė savivaldybė atstovai.

O žmonėms būtinų respiratorių rajono Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas, vicemeras Algis Kazulėnas ir administracijos direktorius Gintautas Rekerta nuvežė tik vakar po pietų. Dalį jų paėmė iš savivaldybės rezervo fondo, dalį - skubiai nupirko.

Gaisrą apžiūrės premjeras

Gediminas Kirkilas kartu su Sveikatos apsaugos ministru Rimvydu Turčinsku Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparniu skris į Rokiškio rajoną, kur Juodupės seniūnijoje dega Degesynės durpynas.

Premjeras iš oro apžiūrės degantį durpyną, lankysis gaisro gesinimo štabe, susitiks su vietos gyventojais.

Vaizdo reportaže - Aukštaitijos televizijos iš sraigtasparnio nufilmuoti kadrai.