Kaip praneša Panevėžio apygardos prokuratūra, 18-metis panevėžietis V. P., kuris buvo kaltinamas įžeidimu, buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, nes iki teismo posėdžio atlygino nukentėjusiesiems neturtinę žalą, gailėjosi netinkamai pasielgęs. Jam teismas paskyrė įpareigojimą – 20 valandų nemokamų darbų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose.

Pernai vasarą V. P., skaitmeniniu fotoaparatu filmavęs negalią turintį jaunuolį, uždavinėjo jam įvairius užgaulius ir jį žeminančius klausimus, net ir skatinančius smurtauti. Nufilmuoti vaizdai vėliau buvo paskleisti internetu. Šių metų pradžioje Panevėžio jaunuolių centro darbuotoja, pažinusi nufilmuotą vaikiną, pranešė Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijai „Viltis“. Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, nustatę įtariamąjį, atliko ikiteisminį tyrimą, kurį kontroliavo ir organizavo miesto apylinkės prokuratūros prokurorai.

Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų skyriaus prokuroras Paulius Jasiukaitis, palaikęs valstybinį kaltinimą nagrinėjant teisme baudžiamąją bylą dėl įžeidimo, siūlė teisiamajam, užgauliai pažeminusiam sveikatos problemų turintį jaunuolį, skirti laisvės apribojimą šešiems mėnesiams ir įpareigoti 60 valandų dirbti sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose. Prokuroras Paulius Jasiukaitis teigė, kad nufilmuotais ir paskleistais internetu vaizdo įrašais su įžeidimais buvo užgauliai pažemintas neįgalus asmuo ir jo šeimos nariai.

Pasak prokuroro, kaltinamasis gailėjosi dėl neapgalvoto, savikritiškai neįvertinto poelgio. Ši byla ir su ja susiję pergyvenimai šiemet vidurinę mokyklą baigiančiam dvyliktokui turėtų tapti tolerancijos ir geranoriško elgesio su sveikatos problemų turinčiais asmenimis pamoka. Kaip tinkamai bendrauti su įvairias negalias turinčiais žmonėmis, jis galės išmokti atlikdamas įvairius darbus sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose.

Įstatymas tam, kas viešai veiksmu, žodžiu ar raštu užgauliai pažemino žmogų, numato baudą, laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki vienerių metų.