Ypač gausaus skambučių srauto sulaukta dėl įvykių, susijusių su transporto žalomis.

Į klientų skambučius po laisvadienių atsiliepinėjo 19 darbuotojų, kurie nuo 8 iki 8.30 val. sulaukė 96 skambučių dėl transporto žalų, 11 – dėl turto žalų. 7 skambučių sulaukta kitų išmokų klausimais.

Per 5 poilsio dienas telekomunikacijų įmonė „Lintel“ sukaupė 50 pranešimų dėl turto žalų, iš jų 6 pranešimai buvo apie gaisrus. Dar 237 transporto žalų pranešimai užregistruoti internete.

Pasak G. Matiuko, daugiau gaisrų kyla dėl be priežiūros „budinčiame režime“ paliktų prietaisų: mikrobangų krosnelės, televizorių, arbatinių ir pan. „Lietuvos draudimo“ atstovas priduria, kad laisvadieniais netrūksta ir vagysčių iš būstų: vagišiams nesunku nustatyti, kuriuose būstuose nėra savininkų, ir niekieno netrukdomiems pasidarbuoti.

Padaugėja vagysčių ir būstų užliejimų

„If draudimo“ Turto žalų skyriaus vadovė Giedrė Vitkauskienė aiškina, kad 5 dienas trukusiu savaitgaliu suspėjo pasinaudoti ilgapirščiai. Pasak jos, po ilgojo savaitgalio užregistruota maždaug 4 kartus daugiau vagysčių iš individualių namų ir butų nei po įprasto savaitgalio.

Kaip rašoma bendrovės pranešime, mažiausiai 3 kartus išaugo ir gyvenamųjų patalpų užliejimų skaičius. Dar dažniau gyventojai ilgojo savaitgalio metu nukentėjo nuo įsilaužimų. Įsilaužimai sudaro 60 proc., o užliejimai – 40 proc. šventinio savaitgalio būsto nelaimių atvejų.

„Bendra nuostolių suma dar yra skaičiuojama, tačiau jau dabar aišku, kad gyventojų žaloms atlyginti bus išmokėta mažiausiai 100 tūkstančių litų“, - teigiama pranešime.

K.Tubis: Pasakoti apie išvykas aplinkiniams nereikia

Minėtas tendencijas policijos generalinio komisaro pavaduotojas Kęstutis Tubis vadina natūraliu dalyku. Mat daugelis žmonių be priežiūros palieka butus ir laisvadieniais išvyksta pailsėti, lankyti pažįstamų, giminių.

„Kai kurie neturi elementarios signalizacijos, neperspėja kaimynų ir su jais nesusitaria. Suaugę pasipasakoja bendradarbiams, vaikai mokykloje dažnai pasipasakoja, kuriam laikui ir kada išvažiuoja“, - aiškino K. Tubis.

Pasak jo, apsiskelbdami, kada ir kur bus, žmonės elgiasi neteisingai. Informacija greitai pasiekia nusikaltėlių ausis ir šie, pasinaudoję situacija, turi pakankamai laiko įvykdyti vagystėms.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojo teigimu, daugiausia nusikaltimų užregistruojama nacionalinių švenčių – Kalėdų ir Velykų – metu. Ypač daug įvykių būna lapkričio 1-ąją prie kapinių. „Vieni nusikaltėliai seka, kaip šeima nueina tvarkyti kapų, uždegti žvakučių ir juos stebi, mašiną švarinantiems sėbrams telefonu praneša, kada jie grįžta“, - kalbėjo K. Tubis.

Pasak K. Tubio, laisvadieniais ir švenčių dienomis mirtinų autoįvykių padaugėja dvigubai. 1,5-2 kartus išauga vagysčių skaičius.