Šeštadienio naktį VSAT Lazdijų rinktinės Trumpalių užkardos pasieniečiai, patruliuodami pasienyje su Lenkija, Marijampolės rajone netoli Gunkliškių kaimo, ant kontrolinės pėdsakų juostos aptiko šviežius trijų žmonių pėdsakus, vedančius į Lenkijos pusę.

Pasieniečiai nustatė, kad signalizacinė sienos apsaugos sistema nepažeista - po ja prakasta žemė ir neteisėtai pereita į Lenkiją, o pėdsakus bandyta užlyginti eglišakiais. Lietuvos pasieniečiai apie sienos pažeidimą, jo vietą bei aplinkybes nedelsdami informavo Lenkijos sienos apsaugos tarnybą ir papildomomis pajėgomis organizavo sustiprintą patruliavimą minėtame ruože, kuris yra netoli Kalvarijos pasienio kontrolės punkto.

Lenkijos pasieniečiai vėliau pranešė, kad gavę šią informaciją maždaug po pusantros valandos už poros kilometrų nuo sienos sulaikė tris vyrus, turėjusius kastuvą.

Šeštadienio popietę visi trys pažeidėjai perduoti VSAT Lazdijų rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnams. Paaiškėjo, kad tai 24 metų Gruzijos, 31 metų Azerbaidžano ir 27 metų Rusijos piliečiai, kurie Lietuvoje buvo pasiprašę prieglobsčio ir gyveno URC.

Praėjusį ketvirtadienį jie 72 valandoms išvyko iš URC - prieglobsčio prašytojai Lietuvoje pagal galiojančią tvarką turi teisę tai padaryti informavę centro pareigūnus.

VSAT Lazdijų rinktinės Operatyvinės veiklos skyriuje iškelta baudžiamoji byla, o visi trys sulaikytieji uždaryti į Lazdijų policijos komisariato areštinę.

Eltai pateiktais VSAT duomenimis, azerbaidžanietis Užsieniečių registracijos centre šiemet gyveno jau du kartus.

Rugpjūčio pabaigoje jis nelegaliai pateko į Lietuvą ir rugsėjį buvo deportuotas. Tačiau lapkričio 20 dieną pasienyje su Baltarusija jis vėl neteisėtai kirto sieną ir buvo sulaikytas Druskininkų užkardos pasieniečių bei šio miesto policijos pareigūnų.

Tąsyk kartu su juo buvo sulaikytas ir minėtasis šeštadienį pasienyje su Lenkija įkliuvęs Rusijos pilietis.

Mėnesį pagyvenę URC šie prieglobsčio prašytojai patraukė į Lenkiją. Kartu šiame pasienyje šeštadienį įkliuvęs prieglobsčio prašytojas Gruzijos pilietis gruodžio 8-osios naktį, pasinaudojęs teise išeiti iš Pabradės URC, su dar vienu centro gyventoju miestelyje prie vienos iš kavinių susimušė su dviem vietiniais pabradiškiais ir buvo patekęs į ligoninę. Dėl durtinių žaizdų į ligoninę buvo išvežtas ir vienas iš vietinių gyventojų.