Ikiteisminio tyrimo duomenimis, pernai vasarą savo bute Biržuose ir „Atžalyno“ vidurinės mokyklos stadione septyniolikmetis, dabar besimokantis kito rajono vienoje švietimo įstaigoje, iš trejais metais jaunesnio biržiečio moksleivio kelis kartus reikalavo pinigų – 50, 100 ar 200 litų, arba daiktų, kuriuos galėtų parduoti.

Išsigandęs grasinimų susidoroti, padegti namus, ne kartą sumuštas moksleivis pasiskolindavo ir atiduodavo smurtautojui reikalaujamas sumas pinigų. Iš jo buvo atimtas mobiliojo ryšio telefonas, taip pat įvairūs pasiskolinti iš kitų asmenų vertingi daiktai.

Nepilnametis taip pat įtariamas pavogęs dviratį iš vieno daugiabučio laiptinės.

Ikiteisminį tyrimą kontroliavusi, organizavusi ir jam vadovavusi Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorė Dalia Markauskienė, įvertinusi surinktus įrodymus, teigia, kad nepilnamečio padarytose nusikalstamose veikose yra požymių nusikaltimų, numatytų Baudžiamojo kodekso straipsniuose dėl svetimo turto prievartavimo ir vagystės.

Įstatymai tam, kas, neturėdamas teisėto pagrindo, atvirai ar užmaskuotai savo ar kitų naudai vertė kitą asmenį perduoti turtą, grasindamas prieš nukentėjusį asmenį pavartoti fizinį smurtą, sunaikinti jo turtą, arba, prievartaudamas turtą, panaudojo fizinį smurtą ir padarė didelės turtinės žalos, numato laisvės atėmimo bausmę iki aštuonerių metų. Tačiau, pasak prokurorės, nepilnamečiam kaltinamajam bausmė skiriama atsižvelgiant į nepilnamečio baudžiamosios atsakomybės ypatumus, numatytus Baudžiamojo kodekso 80-94 straipsniuose.

Įtariamajam paskirta kardomoji priemonė rašytinis pasižadėjimas neišvykti, pirmadienį pranešė Panevėžio apygardos prokuratūros atstovė spaudai Vida Bielskytė.