Į Lietuvą iš Kaliningrado srities neteisėtai buvo bandyta atgabenti daugiau kaip 16 tūkst. kontrabandinių cigarečių pakelių, alkoholinių gėrimų bei cukraus, pranešė VSAT.

Visais atvejais pasieniečių operatyvininkai turėjo informacijos apie galimus bandymus į Lietuvą atgabenti kontrabandinių prekių.

Sekmadienį tuoj po vidudienio trijų vienas paskui kitą važiavusių marijampoliečių automobiliuose "Mazda 626", "Volkswagen Passat" ir "Audi 80" įrengtose slėptuvėse VSAT ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai iš viso rado 15 tūkst. 837 pakelius cigarečių "Prima", "Bond Street", "L&M", "Saint George" ir "West" bei 390 butelių įvairių alkoholinių gėrimų - degtinės "Stoličnaja" ir "Okean", konjako "Portos" ir "Argo", likerio "Čiornaja Magija".

Kontrabandininkai rūkalus ir svaigalus buvo išslapstę specialiai įrengtose slėptuvėse automobilių durelėse, stoguose, po sėdynėmis, atsarginiuose ratuose, po variklių gaubtais ir pan.

Pasieniečius ypač nustebino "Audi 80" automobilis. Šio automobilio degalų bakas buvo gudriai įrengtas kaip slėptuvė. Į jį iš automobilio salono buvo prikišta kontrabandinių cigarečių pakelių.

Pagėgių operatyvininkai po šio automobilio variklio gaubtu aptiko specialiai įtaisytą metalinę maždaug trijų litrų talpą su kuru. Paaiškėjo, kad automobilis ir buvo pritaikytas važiuoti šiomis menkomis degalų atsargomis.

Manoma, kad kontrabandą gabenantys asmenys artėdami prie sienos degalų pripildavo tik tiek, kad užtektų pervažiuoti kontrolės punktą ir pasiekti kurį nors artimesnį pasienio kaimą.

Tame pačiame punkte sekmadienį apie 21 val. Pagėgių operatyvininkams įkliuvo 33 metų Rusijos pilietis. Jis automobiliu "Audi 100" į Lietuvą neteisėtai mėgino įvežti 99 pakelius rusiškų cigarečių.

Rūkalus pasieniečiai nesunkiai rado išslapstytus automobilio salone.

Apie 22 val. pėsčiomis iš Kaliningrado srities į Lietuvą per Kybartų PKP grįžtantis 29-erių metų Kazlų Rūdos gyventojas taip pat buvo sulaikytas pasieniečių.Pareigūnai atkreipė dėmesį į smarkiai išsipūtusį sunkų vyriškio nešulį.

Paaiškėjo, kad talpiame sportiniame krepšyje jis į Lietuvą bandė įnešti 330 pakelių rusiškų cigarečių "Prima" ir "Saint George", 9 litrus įvairių alkoholinių gėrimų ir 13 kilogramų rusiško cukraus.

Visi piliečiai ir jų gabentos prekės perduoti Kybartų punkto muitinės pareigūnams, kurie atlieka tolesnį tyrimą.

Turimais duomenimis, žemesnės klasės cigarečių be filtro pakelis Baltarusijoje ir Rusijoje kainuoja 30 - 35 centus. Kontrabanda atgabentas į Lietuvą pasienio kaimuose jis parduodamas už 60 - 80 centų.

Cigarečių su filtru pakelis Baltarusijoje ir Rusijoje kainuoja 60 - 70 centų, kontrabanda atgabentas į Lietuvą - maždaug litą.

Kaliningrado srityje, kaip ir Baltarusijos pasienio regionuose, rusiškos degtinės arba brendžio puslitris kainuoja 5 - 7 litus. Lietuvos pasienio kaimuose už kontrabanda atgabentą tokį svaigalų butelį prašoma 8 - 10 litų.