Keturių vyrų, teisiamų už neteisėtą disponavimą labai dideliu kiekiu psichotropinių medžiagų ir kontrabandą, palaikymo komanda vos tilpo į posėdžių salę. Moteris į nuosprendžio skelbimo pradžią pavėlavo, todėl nebuvo įleista. Kitų nusikaltėlių draugės, ne mažiau įnirtingai gynusios savo „mylimuosius" nuo žiniasklaidos, nuosprendžio beveik nesiklausė - koketavo su teisiamaisiais.

Sėkminga operacija

„Gauja, pavaldi „daktarų" bosams", - taip 4 kartus teistą buvusį boksininką G.Šmitą, kuris dėl neįgalumo yra išsisukęs nuo bausmės už turto prievartavimą, ir jo parankinius Darių Leponį bei Gytį Palinauską LŽ apibūdino Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) operatyvininkai. Kartu su G.Šmitu, pripažintu nusikaltimo organizatoriumi, bei D.Leponiu ir G.Palinausku (pirmasis teistas 6 kartus, antrasis - 3) buvo teisiamas ir jiems padėjęs Vilniaus rajono - Nemenčinės gyventojas Deividas Lisauskas. Jis taip pat jau kartą yra teistas.

2006-ųjų gruodžio 15 dienos operacija Lietuvos ir Latvijos pasienyje Kauno ONNT padaliniui, besigalynėjančiam su prekyba narkotikais, buvo itin sėkminga.

Sulaikymui turint įkalčių rengtasi apie pusmetį - tiek laiko rinkta operatyvinė informacija. Ja remiantis, gruodžio 15-osios išvakarėse D.Leponis kartu su G.Palinausku turėjo nuvairuoti į Nemenčinę automobilį „Mazda 626".

Jame buvo įrengta slėptuvė. Po priekiniu prietaisų skydeliu buvo paslėpti 6 paketai baltų miltelių, kurių bendras svoris - beveik 3 kilogramai. Ekspertai nustatė, kad šių miltelių sudėtyje buvo beveik kilogramas metamfetamino. Nustatyta ir tai, kad ši slėptuvė buvo įmontuota automobilių remonto dirbtuvėse, esančiose prie Aleksoto policijos nuovados.

Ne viskas pavyko

Svečius Nemenčinėje pasitikęs D.Lisauskas buvo radęs du asmenis, sutikusius vykti į Latviją neva parvežti žemės dokumentų. Manoma, kad šie žmonės nieko apie jiems patikėtoje mazdoje įrengtą slėptuvę nežinojo. Operatyvininkų duomenimis, pavažiavus kelis kilometrus už sienos automobilį turėjo kažkas perimti. Ar Latvijos nusikalstamo pasaulio atstovai ir mazdą per sieną kitu automobiliu lydėję D.Leponis, G.Palinauskas ir D.Lisauskas taip ir liko nežinomi? Pastarieji po sulaikymo įtikinėjo neva važiavę į Latviją pas panas, tačiau jų neradę.

Nepavyko nustatyti, kada ir iš ko buvo įsigytas šis apie 24 tūkst. litų juodojoje rinkoje kainuojantis krovinys, ir kur jis laikytas iki paslepiant mazdoje. Liko nenustatytas ir D.Lisausko bendrininkas, padėjęs jam rasti kurjerius. Šie buvo suimti, tačiau vėliau tiriant šią bylą tapo liudytojais.

Vidurnaktį Lietuvos ir Latvijos sieną per Smėlynės postą kirtusią mazdą sulaikė pasieniečiai, gavę signalą iš Kauno ONTT.

Nutrauktas pasitarimas

Sulaikytuosius lydėję tikrieji krovinio savininkai valstybės sieną pervažiavo sėkmingai. Tačiau netrukus buvo priversti grįžti atgal į Lietuvą. Paryčiais trijulė sulaikyta G.Palinausko bute Kaune, Šiaurės prospekte. Į ten vykusį skubų pasitarimą, surengtą dingus automobiliui su kroviniu, buvo atvykęs ir pats gaujos vadovas G.Šmitas.

Visi keturi vakarykščio nuosprendžio laukė suimti. Tiriant šią bylą buvo apklausta ir G.Palinausko draugė - mazdos, kurioje buvo įrengta slėptuvė, savininkė. Dvidešimtmetei taip pat buvo pareikštas įtarimas dėl didelio kiekio psichotropinių medžiagų įgijimo ir gabenimo, tačiau į teisiamųjų suolą ji nebuvo pasodinta.

Per kratą G.Palinausko bute ONTT aptiko dar beveik 3 kilogramus rudos spalvos miltelių, kurių sudėtyje rasta apie kilogramą amfetamino. Radinys aptiktas šaldytuve. Buto šeimininkas teigė neva pirkęs šiuos miltelius prieš pusę metų klube, paragavęs, tačiau nepatikę, tad įkišo į šaldytuvą ir pamiršo.

Už neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų gresia nuo 10 iki 15 metų. Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija, vadovaujama Arūno Paštuolio, 38 metų G.Šmitą pasodino už grotų 12 metų ir 6 mėnesiams. 37 metų G.Palinauskas ir 28 metų D.Leponis nuteisti 11 metų laisvės atėmimu. 26 metų D.Lisauskui skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė.

Negailėjo ir savų

Šiuo metu Kauno apygardos teisme nagrinėjama dar viena byla, kurioje G.Šmitas ir D.Leponis kaltinami šiurpiais nusikaltimais. Apie juos LŽ jau rašė sausio pradžioje.

Praėjus kelioms dienoms po G.Šmito ir D.Leponio sulaikymo, ties Viešojo saugumo tarnybos poligonu Karmėlavos apylinkėse buvo rasti buvusio jų bendro palaikai. Jie tapo matomi dėl nuslūgusios Neries. 47 metų Valdas Guselis buvo nuskandintas prie kojų pritvirtinus krepšį su cemento maišu. Su juo susidorota G.Šmito paliepimu - už tai, kad V.Guselis mėgino perimti vadovavimą gaujai.

G.Šmitui, D.Leponiu bei dar trims jų bendrams priskiriamas ir netituluoto Kauno narkotikų barono apiplėšimas bei kankinimas: gaujos vadeivos vaikystės draugui buvo nupjauta ausis. G.Šmitas buvo įsitikinęs, kad į jo karą su kriminalinėmis Jurbarko „įžymybėmis" - broliais Bendžiais - įsipainiojęs vaikystės draugas jį išdavė.