Pareigūnai sulaikė 12 asmenų, 9-iems iš jų pareikšti kaltinimai, teismas davė leidimą suimti juos nuo 1 iki 2 mėnesių, ketvirtadienį pranešė FNTT.

Suimti asmenys yra įvairių Lietuvos miestų gyventojai. Minėtoji nusikalstama grupuotė veikė visoje šalies teritorijoje. Nustatinėjama dar keletas asmenų, įtariamų prisidėjus prie nusikaltimo.

FNTT atliko daugiau nei 30 kratų, daugiau nei 50 poėmių, paėmė 67 tūkst. litų grynųjų pinigų, bankinėse sąskaitose areštuota daugiau nei 50 tūkst. litų, taip pat areštavo apie 1 tūkst. tonų mazuto, transporto priemones, įtariamųjų bei kaltinamųjų turtą, nustatinėjama, kokį dar turtą jie gali turėti.

Iškelta baudžiamoji byla pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už sukčiavimą ir apgaulingą apskaitos tvarkymą. Už šiuos nusikaltimus įstatymai numato laisvės atėmimo bausmę iki dešimties metų.

Nusikalstama grupuotė išaiškinta, kai pagal operatyvinę informaciją buvo sulaikytas automobilis, gabenęs 30 tonų mazuto.

Tirdami bylą, FNTT pareigūnai nustatė, kad grupė iš anksto susitarusių asmenų įsteigė dvi priedangos įmones - K.Brazio individualią įmonę ir bendrovę "Keskalnė".

Šių įmonių vardu buvo išpirktos licencijos prekybai naftos produktais. Neturėdama naftos produktų įsigijimą pateisinančių dokumentų, ši grupuotė suklastojusi kokybės pažymėjimus įvairiems Lietuvos ūkio subjektams pardavė naftos produktų už beveik 13 mln. litų.

Naftos produktų nusikalstama grupuotė įsigydavo įvairiais būdais.

Pasak FNTT, dalis jų buvo grobstoma iš bendrovės "Akmenės cementas", kurioje rasta apie 1 tūkst. tonų nepajamuoto mazuto.

Prisidengus priedangos įmonių dokumentais, šis kuras buvo parduodamas įvairioms įmonėms. Pagal šį faktą atliekamas atskiras tyrimas.

Taip pat nustatyta, kad į Lietuvos teritoriją iš užsienio valstybių buvo įvežamas krosninis kuras, kuris, kaip rodo bylos dokumentai, būdavo maišomas su dyzelinu ar alyva. Šis mišinys, suklastojus kokybės sertifikatus, buvo parduodamas kaip dyzelinas.

Baudžiamosios bylos tyrimo metu bei išanalizavus turėtą operatyvinę informaciją, buvo išaiškinta daugiau nei 100 ūkio subjektų, tarp jų daugiau nei 20 įmonių, turėjusių leidimus verstis didmenine prekyba naftos produktais, pirkusių iš minėtų įmonių naftos produktus.

Tęsdami baudžiamosios bylos tyrimą, FNTT pareigūnai kartu su Valstybine mokesčių inspekcija tikrina daugiau nei 50 įmonių, kurios įsigijo naftos produktų pagal suklastotus dokumentus. Atlikus tyrimą, bus sprendžiama dėl minėtųjų įmonių darbuotojų patraukimo baudžiamojon atsakomybėn.

Pareigūnai sako, kad nusikalstamos veiklos pėdsakai veda į kitas dideles, žinomas įmones, kurios turėjo teisę prekiauti naftos produktais.

Atliekant operatyvines priemones bei tiriant baudžiamąją bylą, FNTT teigia sulaukusi didelės pagalbos iš Policijos departamento, prokuratūros bei Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnų.

Valstybės biudžetui padaryta žala galutinai paaiškės, atlikus visų minėtųjų įmonių revizijas. Parengtinis tardymas baudžiamojoje byloje tęsiamas.