Antradienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Nelegalios migracijos prevencijos ir kontrolės skyriaus (NMPKS) pareigūnai, išnagrinėję administracinę bylą, 51-erių Lietuvos piliečiui skyrė 1000 litų baudą. Vilnietis nubaustas už tai, kad neteisėtai Lietuvoje esančiam ukrainiečiui suteikė gyvenamąjį plotą ir išnuomojo jam butą.

Kovo 30 d. Medininkų pasienio kontrolės punkto pasieniečiai sulaikė į Baltarusiją maršrutiniu autobusu Vilnius - Kijevas išvykstantį 42-ejų Ukrainos pilietį. VSAT pareigūnai nustatė, kad vyras buvo Lietuvoje pasibaigus jau anksčiau jam migracijos tarnybos skirto įpareigojimo išvykti iš Lietuvos terminui. Ukrainietis migracijos tarnybų buvo įpareigotas išvykti iš Lietuvos dar iki 2005 m. rugsėjo 1 d., tačiau šio įpareigojimo nevykdė ir liko neteisėtai gyventi Lietuvoje.

Šįkart jį pasienyje sulaikę Vilniaus rinktinės pareigūnai ukrainiečiui skyrė administracinę 650 litų nuobaudą. Ją sumokėjęs užsienietis buvo išsiųstas iš Lietuvos.

Pasieniečiai taip pat išsiaiškino, kur ukrainietis neteisėtai gyveno Lietuvoje. Jam butą išnuomojęs vilnietis neįsitikino, kad užsienietis Lietuvoje yra teisėtai, taip pat nebuvo sudaryta buto nuomos sutartis.

Prieš nelegalią migraciją kovojančių pasieniečių padalinių pareigūnai jau yra sukaupę nemažai informacijos apie panašius atvejus ir atkreipia dėmesį į vieną Administracinių teisės pažeidimų kodekso nuostatą. Būtina žinoti, kad gyvenamojo ploto suteikimas užsieniečiams, neturintiems paso ar jį atitinkančio dokumento, kelionės dokumento, jei būtina - Lietuvos vizos, leidimo laikinai apsigyventi ar leidimo nuolat gyventi Lietuvoje užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų.

Kaip praneša VSAT, butą išnuomojusiam vilniečiui skirta minimali bauda, nes jis prisipažino padaręs šį pažeidimą.

Taip pat antradienį Pakrančių apsaugos rinktinės NMPKS pareigūnai pradėjo administracinės bylos teiseną dėl neteisėto gyvenamojo ploto suteikimo Rusijos piliečiui. Pasieniečių buvo apklaustas Lietuvos pilietis, vieno iš viešbučių direktorius. Turima duomenų, kad šiame viešbutyje gyveno neteisėtai Lietuvoje buvęs rusas su negaliojančia viza.

Nuo šių metų pradžios VSAT vykdo naują ir labai svarbią funkciją - nelegalios migracijos kontrolę. VSAT Štabe buvo įsteigta ir sėkmingai veikia Nelegalios migracijos ir kontrolės valdyba, kurioje dirbantys pareigūnai organizuoja veiklą užsieniečių kontrolės bei nelegalios migracijos prevencijos srityse. VSAT rinktinėse veikia šios valdybos skyriai, kurių pareigūnai pagal savo kompetenciją šiemet jau išaiškino daug įvairių pažeidimų.

Prieš nelegalią migraciją kovojantys pasieniečiai nuolat rengia priemones, kurių tikslas – išaiškinti, ar užsieniečiai teisėtai yra Lietuvoje. Nelegalią migraciją užkardančių pareigūnų teigimu, neramios dienos prasidėjo ir įmonėms, kurios pažeisdamos galiojančią tvarką į darbą priima užsieniečius, neturinčius leidimų dirbti Lietuvoje ar neteisėtai joje esančius.