Kai Kauno "Žalgiris" namuose žaidžia Eurolygos varžybas ar kaunasi su Vilniaus "Lietuvos rytu", į senutėlę sporto halę suguža tūkstančiai krepšinio sirgalių. Tačiau kartu su mylimą komandą palaikančiais šūksniais krepšinio aistruoliai į halę atneša ir gausybę problemų, kurias dar labiau paaštrina dideliais kiekiais maukiamas alus.

Krepšinio varžybose tarp 2 ir 3-iojo kėlinukų skelbiama didžioji pertrauka, trunkanti 15 minučių. Jos metu daugelis į varžybas susirinkusių sirgalių patraukia tualeto link.

Kadangi halėje esančiame vyrų tualete yra maždaug 50 vietų, prie šios patalpos susidaro įspūdinga eilė. Dalis, nebenorinčių ar nebegalinčių joje stovėti ir laukti, žingsniuoja į lauką, kur apstoja greta halės augančius krūmus, medžius ar netgi kauniečių tvoras.

"Praėjusį šeštadienį, kai halėje vyko "Žalgirio" varžybos, pas mane viešėjo 5 metukų mergaitė. Pamačiusi po langais atvirai besišlapinančius vyrus ji patyrė šoką. Bandžiau paaiškinti, ką tie vyrai ten veikia, tačiau jai buvo tikrai didelis stresas", - pasakojo sporto halės pašonėje stovinčiame name gyvenanti Inesa.

Mergina atviravo, kad ketvirtadienio vakarais, kai Kaune vyksta Eurolygos varžybos, ji ir jos šeimos nariai stengiasi nežiūrėti pro langus. "Anksčiau, kai tėvų nebūdavo namuose, šlapimo nelaikančius sirgalius baidydavau į jų "pasididžiavimus" pro langą šviesdama prožektoriumi, - nusišypsojo Inesa. - Tačiau iš tiesų mes prie šių dalykų jau esame pripratę".

Nors halėje varžybų metu veikia net keli prekybos taškai, norėdami nusipirkti alaus, sirgaliai eilėje turi stovėti bent kelias minutes.

Dalis krepšinio mėgėjų, siekdami sutaupyti, skuba į greta sporto arenos esančią maisto prekių ir gėrimų parduotuvę.

"Kai halėje vyksta varžybos, mūsų parduotuvėje susidaro eilės. Pas mus sirgaliai ateina nusipirkti alkoholio, nes čia jis žymiai pigesnis nei halėje. Dažniausiai sirgaliai perka alų", - sakė parduotuvės darbuotoja Sandra.

Kiekvienų varžybų metu saugumą halės prieigose užtikrina keliolika policijos pareigūnų. Kauno policijos Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Remigijus Stukas patvirtino, jog pareigūnams neretai tenka raminti alkoholio padauginusius krepšinio gerbėjus.

"Kiekvieno renginio metu šalia halės budi skirtingas policininkų skaičius - tiek, kiek reikia užtikrinti viešąją tvarką. Kartais tenka sulaikyti sirgalius už tai, kad numeta butelį, už tai, kad susistumdo ar susimuša. Yra tekę sulaikyti ir greta halės besišlapinusių žmonių", - sakė R. Stukas.

Šlapinimasis viešoje vietoje yra laikomas smulkiu chuliganizmu. Už šį nusižengimą žmogus gali būti įspėtas, gauti baudą nuo 100 iki 300 litų arba netgi būti areštuotas 30-iai parų.

"Žinoma, pareigūnas, pamatęs besišlapinantį žmogų, pirmiausiai jį įspėja, sugėdina, ir tik po to, jei reikia, imasi griežtesnių priemonių", - paaiškino Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas.

VšĮ "S.Dariaus ir S.Girėno sporto centras", valdančios sporto halę, direktorius Vytautas Snarskis pripažino, jog viena pagrindinių, sirgalius į lauką vejančių, priežasčių, yra nedideli tualetai. "Vyrų tualete yra apie 50 vietų, o į Eurolygos varžybas ateina apie 5000 žmonių", - teigė V. Snarskis.

Vyras tikino, jog į Kauno sporto halę besirenkančius žmones galima suskirstyti į 3 kategorijas. Į pirmąją patenka koncertų lankytojai, antrajai priklauso krepšinio aistruoliai, o trečiąją sudaro į įvairias parodas ar kitus renginius ateinantys žmonės. "Su pastaraisiais turime mažiausiai problemų. Žmonės, lankantys koncertus, ateina su aiškiu tikslu pasiklausyti muzikos ir taip pat nekelia daug problemų. Sudėtingiausia su krepšinio sirgaliais. Nemaža dalis jų varžybų neįsivaizduoja be alkoholio. Būna ir tokių, kurie po rungtynių nežino, kaip jos baigėsi", - tvirtino V. Snarskis.