Vakar Vilniuje, Užupyje vietos gyventojai pasirašė bendradarbiavimo sutartį su policija ir pradėjo patruliuoti po savo rajoną. Planuojama, kad nuo šiol Užupyje patruliuos ne tik policija, bet ir vietos gyventojai.

Jie tam netgi įsigijo ir restauravo 1970 metų laidos sportinį automobilį "VW Karmen Gia", kurį paženklino šerifo žvaigždėmis. Ant jo sumontuoti geltoni švyturėliai, sirena, ketinama įrengti vaizdo įrašymo ir fotografavimo aparatūrą.

Užupio gyventojų patruliai turės tiesioginį ryšį su apylinkės inspektoriumi. Planuojama, kad dalis aktyvistų gaus policijos rėmėjų statusą, bendruomenės atstovai patruliuos ir su policininkais.

Geltonasis automobilis po Užupį turėtų važinėti 1-3 valandas per parą.

Neapsikentę Užupį (buvusį prastos reputacijos rajoną, kuris, pastaraisiais metais labai pasikeitė į jį ėmus kraustytis pasiturintiems žmonėms) terorizuojančių įvairaus plauko nusikaltėlių, vietos gyventojai pakilo į kovą po čia gyvenusio garsaus fotografo V.Kapočiaus nužudymo pernai gruodį.

Užupio respublikos (taip vietos gyventojai vadina savo rajoną) Saugios kaimynystės projekto vadovas Vytautas Ratkevičius LŽ pasakojo, kad šiuo metu projektą savo jėgomis ir lėšomis aktyviai remia apie 50 Užupio gyventojų.

"Norime sukurti saugų rajoną, kuriame būtų ramu, linksma ir gražu. Mūsų šūkis: "Kaimynas kaimynui - kaimynas". Norėtume, kad kiekvienas šio rajono gyventojas būtų šerifas - rūpintųsi savimi ir kitais. Galbūt mūsų pavyzdžiu paseks ir kiti Vilniaus rajonai", - kalbėjo V.Ratkevičius.

Šiuo metu derinama sutartis su privačia seklių agentūra. Planuojama, kad jos darbuotojai patruliuos kartu su Užupio gyventojais. Pasak V.Ratkevičiaus, seklių agentūra, kurioje dirba buvę pareigūnai, "padės spręsti tai, ko policija negali ar jai tai nepatogu."

Kartu su policija Užupio bendruomenė ketina padidinti vaizdo stebėjimo kamerų skaičių gatvėse, įrengti jas kiemuose.

V.Ratkevičius pripažino, kad po V.Kapočiaus nužudymo policija savo veiklą Užupyje labai suaktyvino - vietiniai kriminaliniai elementai skundžiasi, kad "visai nebėr gyvenimo", rajone pasidarė gerokai ramiau. Tačiau, pasak projekto vadovo, saugiausia būna tada, kai kaimynas saugo kaimyną.