Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai kartu su VSAT Varėnos rinktinės pareigūnais atliko ikiteisminį tyrimą ir baudžiamąją bylą su kaltinamuoju aktu išsiuntė Vilniaus apygardos teismui.

Gerai Varėnos rinktinės pasieniečiams žinomam dukart teistam 40-mečiui Šalčininkų rajono Ūtos kaimo gyventojui pareikšti kaltinimai dėl neteisėto namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų gabenimo turint tikslą realizuoti ir realizavimo, pasieniečių įžeidimo, neteisėto valstybės sienos perėjimo, pasikėsinimo nužudyti pasienietį, pasipriešinimo VSAT pareigūnui ir rengimosi nužudyti žmogų dėl savanaudiškų paskatų, pranešė Vilniaus apygardos prokuratūra.

Jo tris kartus teistai 37-erių žmonai žmonai prokuroras pareiškė kaltinimus dėl pasipriešinimo VSAT pareigūnui, neteisėto valstybės sienos perėjimo, neteisėto namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų gabenimo turint tikslą realizuoti ir realizavimo, grasinimo pasieniečiui, jo įžeidimo bei rengimosi nužudyti žmogų dėl savanaudiškų paskatų.

Pernai gegužės 21 d. VSAT Varėnos rinktinės pasieniečiai kelyje Ūta - Šalčininkai sustabdė minėto vyro vairuojamą automobilį „Nissan Patrol“. Jame pareigūnai rado aptiko 20 litrų techninio etilo alkoholio skiedinio.

Birželio 13-osios naktį Varėnos rinktinės pasieniečiai ties Šalčininkų rajono Sakalinės kaimu naktinio matymo įranga pastebėjo du asmenis, kurie priėję prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos linijos per apsauginę tvorą permetė ryšulius. Lietuvos pusėje pasieniečiai taip pat užfiksavo du asmenis, kurie su šiais ryšuliais nubėgo į šalies gilumą. Apžiūrėdami vietovę, pasieniečių patruliai rado du ryšulius su rusiškomis cigaretėmis "Prima Klasičeskaja", iš viso 1200 pakelių.

Netrukus buvo pastebėti trys asmenys, bėgantys Sakalinės kaimo link. VSAT pareigūnai matė, kaip bėgliai pasislėpė viename kaimo ūkiniame pastate.

Pasieniečiams prisiartinus, vienas jame buvusių asmenų, minėtas Šalčininkų rajono gyventojas, pagriebė šakes ir puolė arčiausiai buvusį specialiojo pasieniečių būrio pareigūną. Jis šaukė pareigūnui perdursiąs gerklę. Fiziškai gerai pasirengusiam pasieniečiui pavyko apsiginti nuo smūgio.

Tačiau agresyviai nusiteikęs vyras ignoravo pasieniečių reikalavimus nurimti ir toliau grasino pareigūnams. Pasieniečiai tada buvo priversti griebtis fizinės jėgos ir įsisiautėjusiam vyrui uždėti antrankius.

Šalčininkiečio išpuoliai prieš pasieniečius tęsėsi.

Dar po savaitės tęsdami ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo ir pasipriešinimo valstybės tarnautojui Varėnos rinktinės pasieniečiai šio vyro namuose, Šalčininkų rajono Ūtos kaimo sodyboje, atliko kratą. Į sodybos kiemą įžengusius Varėnos rinktinės operatyvininkus, Ikiteisminio tyrimo skyriaus bei Specialiosios paskirties būrio pareigūnus užpuolė kieme palaidi lakstę trys sarginiai šunys – du Kaukazo aviganiai ir rotveileleris.

Sodybos šeimininkas atsisakė vykdyti į pareigūnų reikalavimus sutramdyti ir pririšti šunis. Norėdami atbaidyti juos puolusius agresyvius keturkojus, du specialiojo pasieniečių būrio pareigūnai iššovė keturis įspėjamuosius šūvius į orą, po kurių šunys pabėgo.

Kratą pradėję pareigūnai nuolat buvo įžeidinėjami ir užgauliojami šeimininko sutuoktinės ir dviejų jos sūnų. Kaimiečiai trukdė pasieniečiams tikrinti gyvenamąsias patalpas, rėkavo ir plūdosi necenzūriniais žodžiais, muistėsi, mėgino neleisti apžiūrėti atokesnius namo užkaborius, neduodavo raktų nuo užrakintų kambarių.

Agresyvi moteris vis mėgino įspirti arčiausiai buvusiam pasieniečiui, todėl VSAT pareigūnai buvo priversti panaudoti specialiąsias priemones. Moteriai ir dviem sūnums, pareigūnams trukdžiusiems vykdyti savo pareigas ir kėlusiems chaosą, buvo uždėti antrankiai.

Kratos metu sodyboje Varėnos pasieniečiai rado 19 plastmasinių 5 litrų talpos bakelių su skysčiu, skleidžiančiu specifinį alkoholio kvapą. Taip pat rasti ir paimti 233 pakeliai cigarečių „Prima Klasičeskaja“ su rusiško pavyzdžio akcizo mokesčio ženklais.

Sodybos šeimininkui pasieniečiai surašė kvietimą atvykti apklausai, tačiau vyras atsisakė jį priimti, pasičiupo dalgį ir ėmė artintis pareigūnų link. Tai pamatęs specialiojo būrio pareigūnas paleido įspėjamąjį šūvį į orą, po kurio vyras sustojo ir daugiau grasinti nemėgino.

Tebevykstant ikiteisminiam tyrimui Varėnos pasieniečiai šį neregėto įžūlumo įtariamąjį Šalčininkų rajone buvo priversti vaikytis ir spalį.

Tąkart VSAT Varėnos rinktinės pasieniečiai Šalčininkų rajono kelyje Šalčininkai – Ūta - Sakalinė patikrinimui stabdė automobilį „Audi A6 Avant“. Pareigūnai atpažino, kad prie vairo sėdi tas pat Šalčininkų rajono gyventojas, kuriam buvo skirta kardomoji priemonė – dukart per savaitę registruotis pasieniečių užkardoje.

Vairuotojas nepakluso pareigūnų reikalavimams ir padidinęs greitį nuvažiavo Šalčininkų link. Jį persekiojantys pasieniečiai pastebėjo, kad iš „Audi“ buvo išmestos dvi 35 litrų plastikinės talpos, kaip vėliau paaiškėjo, su spiritu.

Pasieniečiams bėglį pavyko sulaikyti Šalčininkų rajono Malakonių kaime. Paaiškėjo, kad tai tas pats agresyviu elgesiu garsėjantis Ūtos kaimo gyventojas.

Netrukus jo namuose atlikę kratą Varėnos pasieniečiai aptiko 285 pakelius kontrabandinių cigarečių „Prima Klasičeskaja“, 71 pakelį cigarečių „Prima Serebrenaja“ su rusiškomis banderolėmis, 3 talpas su alkoholio kvapą skleidžiančiu skysčiu.

Vilniaus apygardos prokuratūros pranešimu, tęsdami ikiteisminį tyrimą prokurorai nustatė, kad šis vyras kartu su žmona dėl savanaudiškų paskatų už 40 tūkst. Lt 2006 m. pavasarį per savo bendrą, kalintį Marijampolės pataisos namuose, rengėsi nužudyti toje pat kolonijoje bausmę atliekantį vyriškį. D. K.

Šiuo metu kaltinamajam Šalčininkų rajono gyventojui paskirta kardomoji priemonė suėmimas, teismo jis laukia Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

Nukentėję pareigūnai jam pareiškė civilinius ieškinius 18 tūkst. litų. Kaltinamajam taip pat laikinai apribotos nuosavybės teisės į jam priklausantį turtą.