Tokią nutartį teisėja Audronė Kartanienė priėmė siekdama apginti byloje nukentėjusiomis pripažintų nepilnamečių merginų interesus.

Dėl prostitucijos organizavimo Generalinė prokuratūra kaltinimus yra pareiškusi modelių agentūros direktorei Daivai Mondeikienei bei jos pavaldinėms – Editai Gabalienei, Nadieždai Nitiuk bei Julijai Tislenko.

Baudžiamoje byloje prokurorai ištyrė 19 epizodų, kai 6-7 merginos į egzotiškus kraštus buvo gabenamos teikti seksualines paslaugas arabų šeichams.

Nuo 2001-ųjų iki 2005-ųjų vasaros agentūros darbuotojos žadėjo merginoms modelio darbą ir rinko jas vykti į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE), Angliją, Prancūziją, Monaką, Seišelių salas.

Prokuratūros kaltinamajame akte nurodyta, kad patiklios merginos buvo įtrauktos į prostituciją ir pelnėsi iš jų prostitucijos gaudamos už tai atlygį.

Manoma, kad prostitucijos veiklą organizavo D. Mondeikienė – klaipėdietė skirstė užduotis savo darbuotojoms. Žinomo dainininko Česlovo Gabalio žmona E. Gabalienė kaltinama palaikiusi ryšius su užsakovais – rašydavo jiems elektroninius laiškus, siųsdavo merginų nuotraukas, perduodavo jų asmens duomenis, atrinkinėjo pačias merginas.

J. Tislenko ir N. Nitiuk kaltinamos organizavusios merginų keliones, tikrindavusios jų sveikatą, įtikinėdavusios merginas verstis prostitucija.

Iš pradžių prokurorai buvo pradėję tyrimą dėl prekybos žmonėmis, tačiau tyrimo metu buvo nustatyta, kad merginos prostitutėmis sutiko dirbti, prieš jas nebuvo vartojama prievarta.

Baudžiamąją bylą nagrinėsiantis teismas turėtų apklausti keliasdešimt nukentėjusiųjų, tačiau dalis nukentėjusiomis pripažintų merginų gyvena užsienyje. Į teismo posėdį pirmadienį atvyko tik dvi nukentėjusiosios, dvi atsiuntė raštus, kuriuose nurodė, kad šiuo metu augina mažamečius vaikus ir į teismą neatvažiuos. Kitos merginos net nereagavo į teismo šaukimus.

Kad byla būtų kuo greičiau išnagrinėta, teismas nusprendė apie posėdžius paskelbti viešai – skelbimų skiltyje spaudoje buvo nurodyta posėdžio data.

Pirmadienį bylą nagrinėjanti teisėja A. Kartanienė apklausė atvykusias nukentėjusias. Kada bus apklaustos kaltinamosios, dar neaišku. Savo kaltę neigiančioms moterims Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmes iki aštuonerių metų. Visos jos teismo laukė laisvėje, nors tyrimo pradžioje buvo uždarytos į areštinę.