Keturkojai Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės, saugančios sienos ruožą su Baltarusija, pasieniečių šunys vien penktadienį sulaikė du skirtingose vietose neteisėtai sieną kirtusius įtariamus baltarusius.

Kaip rašoma VSAT pranešime, patruliuodamas Druskininkų savivaldybės Latežerio kaimo ribose Kabelių užkardos pasienietis kinologas su tarnybiniu šunimi vokiečių aviganiu Nora aptiko per sienos liniją iš Baltarusijos į Lietuvą vedančius šviežius vieno žmogaus pėdsakus.

Kinologas davė Norai komandą jais sekti. Šuo iškart ėmė savo šeimininką vesti į Lietuvos gilumą ir netrukus už maždaug 700 metrų nuo pažeidimo vietos prisivijo moterį. Ši neturėjo dokumentų ir prisistatė Baltarusijos piliete.

Kinologas įtariamą valstybės sienos pažeidėją sulaikė, ji uždaryta į areštinę. Dėl šio neteisėto sienos perėjimo VSAT Varėnos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Vos pusės metų Nora tik šiemet pradėjo tarnybą VSAT, o šis sulaikymas buvo pirmoji vokiečių aviganio sėkmingai atlikta užduotis.

Tos pačios rinktinės Aleksandro Barausko užkardos pasienietis kinologas, turėdamas informacijos apie galimą pažeidimą ir tikrindamas sienos liniją Varėnos rajono Kalvių kaimo prieigose, taip pat aptiko vieno asmens pėdsakus. Jie vedė per kontrolinę pėdsakų juostą iš Baltarusijos į Lietuvą.

Gavęs komandą penkerių metų vokiečių aviganis Teris iškart užuodė pėdsakus ir jais pasienietį mišku pradėjo vesti į Kalvių kaimą. Apie du kilometrus sekęs Teris kinologą atvedė prie vienos iš kaimo sodybų ir savo elgesiu parodė, kad ten gali būti pažeidėjas.

Terio šeimininkas kartu su iš užkardos atskubėjusiais kolegomis išties sodyboje rado baltarusį, įtariamą perėjusį valstybės sieną. Jį pasieniečiai sulaikė ir uždarė į areštinę Dėl neteisėto sienos perėjimo Varėnos pasieniečiai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Pasieniečių veikloje tarnybinių šunų, kurių šiuo metu VSAT tarnauja apie 170, panaudojimas yra labai efektyvus išaiškinant sienos pažeidėjus, nelegalius imigrantus, persekiojant kontrabandininkus, ieškant narkotinių medžiagų ir sprogmenų.

2007 m. pasieniečių tarnybiniai šunys iš viso išgelbėjo 17 dingusių ar pasiklydusių žmonių.