„Panevėžio specialaus autotransporto“ bendrovės vadovai teigia, kad konteinerių padeginėjimas Panevėžyje yra palyginti dažnas reiškinys ir dėl to įmonė patiria nemažų nuostolių.

Kai kas konteinerių padeginėjimus sieja su tuo, kad trūksta lėšų tvarkai ir švarai mieste palaikyti, todėl liepsnoja perpildyti bei laiku neišvežami šiukšlių konteineriai. Tačiau „Panevėžio specialaus autotransporto“ vadovai tikina, kad iš pagrindinių gatvių, nuo prekybos centrų buitinės atliekos išvežamos kiekvieną dieną.

Antrinių atliekų konteineriai ištuštinami pagal poreikį, tačiau žiemą - ne rečiau kaip porą kartų per mėnesį, o vasarą atliekos išvežamos ir kiekvieną savaitę.

Gaisrų grandinė

Ketvirtadienį 16.55 val. ugniagesiai gavo pranešimą apie pirmą degantį konteinerį Molainių gatvėje prie 62-ojo namo. 17.37 val. jie išskubėjo gesinti Kranto gatvėje prie 25-ojo namo degančio konteinerio. Po 25 minučių jau degė šiukšlių konteineris Laisvės aikštėje prie 26-ojo namo. Dar po 19 minučių jau liepsnojo konteineris Sodų gatvėje prie 50-ojo namo. 18.47 val. Nemuno gatvėje prie 13-ojo namo atvira liepsna degė jau du konteineriai, po 15 minučių Durpyno gatvėje prie 4-ojo namo pleškėjo dar trys konteineriai.

Tuo košmaras nesibaigė. Naktį 2 val. ugniagesiai gavo pranešimą, kad atvira liepsna dega dar du konteineriai A.Jakšto gatvėje. Laimei, kad neįvyko rimtesnių nelaimių, kol ugniagesiai lakstė gesinti šiukšlių.

Paauglių išpuolis

„Panevėžio specialaus autotransporto“ bendrovės Atliekų tvarkymo skyriaus viršininkas Gintautas Ulys patvirtino, kad Panevėžyje šiukšlių konteineriai dega gerokai dažniau. Jis buvo įsitikinęs, kad praėjusią parą vienas po kito degę konteineriai buvo padegti, nes savaime jiems užsidegti ir dar žiemą beveik nėra jokių galimybių.

G.Ulys sakė, kad anksčiau daugiausia konteinerių gaisrų pasitaikydavo po švenčių, kitų masinių renginių, ir veikiausiai padegimai yra paauglių darbas. Tiek gaisrų jis buvo linkęs pavadinti išpuoliu.

Dega antrinių atliekų konteineriai

G.Ulio teigimu, dažniausiai padegami antrinių atliekų konteineriai. Anot jo, cinkuoti buitinių atliekų konteineriai dega palyginti retai ir konteineriams didelė žala nepadaroma. Dažniausia šių gaisrų priežastis būna įmesta nuorūka ar dar karšti su žarijomis pelenai. G.Ulys sakė, kad rimčiau apdegę konteineriai vežami į įmonę, tvarkomi, dažomi ir kiekvieno iš jų remontas kainuoja beveik 200 litų. O tokių apgedusių konteinerių per metus susidaro apie pusšimtį.

Atliekų tvarkymo skyriaus vadovo teigimu, kovoti su atliekų konteinerių padegėjais labai sunku. Antrinės atliekos išvežamos tada, kai jų prisirenka daugiau. G.Ulio teigimu, gyventojų buitinėms ir antrinėms atliekoms išvežti per mėnesį vidutiniškai išleidžiama 230 tūkstančių litų.