Tai buvo 12 ir 14 metų broliai - Kybartų vaikų globos namų auklėtiniai. Netrukus paaiškėjo, kad globotiniai yra padarę ir daugiau panašių nusikaltimų. Pareigūnai netruko išsiaiškinti, kad lapkričio pabaigoje - gruodžio pradžioje iš Kybartų į Vilkaviškį atvykę paaugliai įžūliai apiplėšė devynias senyvo amžiaus moteris.

Iš pradžių nusikaltimus nepilnamečiai vykdė vakarais, sutemus, o po kelių dienų įsidrąsino ir moteris apiplėšinėjo dienos metu net ir pačiame Vilkaviškio centre. Moteris jie partrenkdavo ant šaligatvio ir pagriebę rankines su dokumentais bei pinigais - pabėgdavo. Ne vienai nukentėjusiai moteriai po tokios nedidelio ūgio ir smulkaus sudėjimo, bet įžūlių nepilnamečių "atakos" teko kreiptis į medikus. Gydytis ne tik sumušimus, bet ir lūžusias kojas ar rankas.

Kai policijos pareigūnai išsiaiškino nusikaltėlius, moterys pateikė ir savo finansines pretenzijas. Pagal jas nusikaltėliai turėtų atlyginti turtinę ir neturtinę žalą, siekiančią beveik 200 tūkst. litų. Jų nukentėjusiosios reikalauja iš oficialių globėjų - Kybartų vaikų globos namų. Mat teisėsaugininkams atsakomybėn už padarytus nusikaltimus pavyko patraukti tik keturiolikmetį, o dvylikametis dėl savo amžiaus išvengė bet kokios atsakomybės.

"Kol kas nukentėjusių moterų ieškinių teismas nėra patvirtinęs, todėl apie tikslią ieškinio sumą kalbėti nėra prasmės", - LŽ teigė Kybartų vaikų globos namų direktorius Albinas Bandžiulis.

Jis neneigė, kad ir kokia ieškinio suma bebūtų, ji globos namams būtų skausminga. Mat įstaiga yra išlaikoma iš savivaldybės ir valstybės biudžeto. Šiomis lėšomis ir tektų dengti globotinių padarytą žalą.

Šiuo metu Kybartų vaikų globos namuose auga 46 vaikai, kuriuos prižiūri 61 darbuotojas. Tačiau šie pripažįsta, kad kontroliuoti kiekvieną globotinio žingsnį negali - rytais palydi iki Kybartų mokyklų, o kaip vaikai elgsis pamokų metu, sužiūrėti negali. Į globos namus jie privalo sugrįžti iki 21 val. Iki to laiko gali daryti ką nori - pareiti į globos namus ir ruošti pamokas, išeiti pasivaikščioti po Kybartus ar nuvažiuoti į Vilkaviškį, lankyti pažįstamus ar artimuosius, arba ... daryti nusikaltimus.