Ketvirtadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės operatyvininkai ir Specialiosios paskirties būrio pareigūnai ties Pagėgių savivaldybės Šilgalių kaimu surengė pasalą. Šioje vietoje baigiasi potvynio apsemta zona.

Turėta informacijos, kad čia gali būti mėginama gabenti neteisėtą krovinį.

Pareigūnai pastebėjo apsemtu keliu Kucai – Šilgaliai važiuojantį visureigį „Nissan Patrol“. Techniškai netvarkingai atrodantis be valstybinių registracijos numerių ir išjungtomis šviesomis važiuojantis automobilis nepakluso pareigūnų reikalavimui sustoti, ignoravo šviesos ir garso signalus, padidino greitį ir per Šilgalių kaimą nuvažiavo Anužių kaimo link.

Dideliu greičiu lekiantį visureigį pasieniečiai persekiojo apie du kilometrus ir netrukus transporto priemonę atlapotomis durimis aptiko paliktą likimo valiai ties Anužių kaimo riba.

Mašina buvo specialiai pritaikyta gabenti kroviniui, manoma, cigarečių dėžėms, – sutvirtinta jos pakaba, visureigio salone palikta tik vairuotojo sėdynė.

Netrukus ties Pagėgių savivaldybės Plaušdvarių kaimu aptiktas likimo valiai paliktas dar vienas toks visureigis „Nissan Patrol“ be numerių, atrodantis tarsi ką tik dalyvavęs bulių kautynėse. Ir šiame automobilyje kontrabandininkai buvo atlikę tokius pačius „patobulinimus“.

Dar du apsemtus kontrabandininkų visureigius iš oro aptiko VSAT Aviacijos rinktinės sraigtasparnio pilotai, žvalgę Nemuno prieigas Pagėgių savivaldybės ribose.

Ties Lazdėnų kaimu orlaivio įgula pastebėjo apsemtas ant šonų pasvirusias transporto priemones. Manoma, kad kontrabandininkai vandens apsemtame kelyje nesuvaldė visureigių, nuslydo nuo kelio ir įklimpo.

Stebėjimo kameromis iš oro pasieniečiai nustatė, kad visureigiai „Nissan Patrol“ yra tušti, vienas jų buvo su numeriais.

Abu juos pasieniečiai ketvirtadienį vakare traktoriumi ištempė iš vandens ir pergabeno į Pagėgių rinktinę. Paaiškėjo, kad prie abiejų visureigių kontrabandininkai buvo pritvirtinę masyvias metalines konstrukcijas. Manoma, kad tokie „taranai“ įrengti tam, kad važiuojant automobilių variklių nepažeistų kelyje pasitaikančios ledų sangrūdos. Ant vieno automobilio stogo buvo pritvirtinta metalinė konstrukcija, ant kurios kontrabandininkai, matyt, ruošėsi gabenti krovinį.

Visi keturi visureigiai buvo su padidinto pravažumo padangomis su specialiu protektoriumi, skirtu važiuoti bekelėmis, klampiomis vietovėmis ar kalvomis.