Būtent tada Rokiškio rajono policininkai aptiko, kad šio rajono Obelių žemės ūkio bendrovėje auginama ne kas kita, o kanapės. Pareigūnai netrukus sulaikė šios bendrovės vadovą Raimondą Obolevičių, jam buvo pateikti įtarimai, po to - ir kaltinimai mėginant užsiauginti narkotikų.

R.Obolevičius puolė įrodinėti esąs niekuo dėtas, nes lauką išnuomojo vilniečiui Edgarui Babanovui. Be to, skambino į Žemės ūkio ministeriją, kur išsiaiškino, kad remiantis Europos Sąjungos dokumentais leidžiama auginti pluoštines kanapes, o Lietuvoje tokie dokumentai tik rengiami. Tačiau Rokiškio rajono policija nutarė skubiai suarti šešių hektarų kanapių lauką.

Tiesė kelius

Kanapių augintojų byla Rokiškio rajono apylinkės teismą pasiekė dar pavasarį, tačiau išnagrinėta tik po septynių mėnesių. E.Babanovas visą tą laiką tvirtino, kad jo sumanymas auginti kanapes yra savotiškas iššūkis. "Kodėl visa Europos Sąjunga augina kanapes, jų augintojams moka didžiules išmokas, o Lietuva atsisako šios kultūros?" - klausė kanapių augintojas.

Jis tvirtino Prancūzijoje pirkęs sertifikuotą pramoninėms reikmėms auginamų pluoštinių kanapių sėklą, ketinęs jos padauginti, vėliau parduoti ūkininkams, kurie susidomėtų kanapių auginimo verslu.

Susikirto leidimai

Išteisinamąjį nuosprendį priėmęs Rokiškio rajono apylinkės teismas motyvavo tuo, kad Lietuvos teismo ekspertizių centras, ištyręs Rokiškio rajono laukuose augintų kanapių cheminę sudėtį, nustatė, kad jose tėra 0,04 narkotinės medžiagos - tetrahidrokanabinolio. Tuo metu remiantis ES dokumentais leidžiama auginti kanapes, turinčias iki 0,2 procento minėtos medžiagos.

"Mes bylą kėlėme ramdamiesi 1998 metų Sveikatos apsaugos ministro įsakymu, kuriame teigiama, kad kanapės yra įtrauktos į narkotinių medžiagų sąrašą. Tačiau su šiuo įsakymu kertasi ES institucijų priimti dokumentai", - tvirtino R.Žalys.

Domėjosi narkomanai

Rokiškio rajono policijos viršininkas Stasys Meliūnas, LŽ paklaustas, ar nebijo, kad kanapių augintojai galbūt pareikalaus atlyginti už suartą lauką, atsakė tikįs, jog aukštesnių instancijų teismai panaikins Rokiškio rajono apylinkės teismo nuosprendį. "Be to, šioje byloje mes turime kozirį. Žinokite, kad Obelių žemės ūkio bendrovėje augintomis kanapėmis nebuvo susidomėjęs nė vienas virvių pynėjas. Tuo metu esame surinkę medžiagos, kad narkomanai juo itin domėjosi", - sakė policijos vadovas.