"Miela Edita, nepyk, kad į tave kreipiamės per laikraščio puslapius. Tačiau nei mes, nei tavo tėveliai, artimieji neturime kitos išeities: į telefono skambučius tu neatsiliepi, o adreso, kur gyveni, nežinome. Nuo to laiko, kai savanoriškai pasitraukei iš savo namų, jau praėjo beveik mėnuo. Mums pavyko sužinoti, kad į savo apgaulingas "meilės ir dėmesio" žabangas tave įviliojo suteneris, pasinaudojęs tavo jaunu amžiumi, šiltais jausmais jam. Edita, tau dar tik 16 metų - prostitucijos liūnas praris tave be jokio gailesčio ir skrupulų. Tai žiaurus verslas, kuriame tu reikšminga tol, kol neši naudą savo suteneriui. Prisimink savo svajones, pokalbius su draugėmis, mama, šventes namuose, kuriuose tavęs taip laukia sugrįžtančios".

Laišką "15min" atsiuntusios Lietuvos "Caritas" Moterų pagalbos projekto darbuotojos viliasi, kad jį dienraščio puslapiuose perskaitys pati Edita. Ne vienai merginai ir moteriai atsitiesti padėjusios "Caritas" moterys tikisi, kad paauglė ras jėgų sugrįžti pas vilties jos sulaukti neprarandančius artimuosius.

"Mama jos skambučio laukė per Kalėdas. Deja, veltui. Mes nežinome, ar Edita tebėra Kaune. Tačiau kurį laiką ji čia tikrai buvo", - sakė Lietuvos "Caritas" moterų pagalbos projekto koordinatorė Kristina Mišinienė. Anot jos kolegės, socialinės darbuotojos Jolitos Juškevičienės, iki lemtingojo 2007-ųjų gruodžio Edita buvo iš bendraamžių neišsiskirianti paauglė. Ji augo darnioje šeimoje, kurioje, be jos, yra dar trys vaikai. Tiek tėvai, tiek pedagogai Editą mini tik geru žodžiu. Niekas negalėjo įtarti, kad būtent ji ryšis palikti namus.

"Gali būti, kad pati Edita dar nesupranta, į kokią keblią situaciją yra patekusi. Galbūt neviltis ją skatina priimti netinkamus sprendimus, kurie turės įtakos jos ateičiai. Mes norime jai pasakyti, kad ji nėra palikta likimo valiai. Artimieji tavęs laukia, Edita, atsiliepk", - sakė K.Mišinienė.

Įtariama, kad Edita į sutenerių žabangas pateko, suviliota vieno iš nusikaltėlių. Sužavėta vyresnio vyro pažadų mergaitė paliko tėvų namus. Pasak K.Mišinienės, nusikaltėliai beveik visais atvejais taiko panašius metodus.

Nusižiūrėta mergaitė pirmiausia "susipažįsta" su suteneriu, kuris ją paperka pažadais apie gražų gyvenimą. Nepilnametės vežiojamos po brangius restoranus, barus, joms perkami daiktai - taip jos "prisijaukinamos", o vėliau - išduodamos ir parduodamos. "Mergaitės pačios neieško tokio užsiėmimo. Suteneriai "žaidžia meilę", sužavi jas. Taip pat gali paskolinti pinigų, o vėliau reikalauti juos grąžinti, šantažuoti, grasinti parodyti kompromituojančias nuotraukas tėvams, mokykloje - visa tai paauglėms atrodo neišsprendžiami dalykai. Mergaitė įsivaizduoja, kad ji jau yra pasmerkta, kad neturi, kur eiti. To ir siekia jų pagrobėjai", - teigė "Caritas" atstovės.

Pasak pagalbą tokioms merginoms teikiančios organizacijos atstovių, svarbiausia, kad nepilnametės nebijotų ieškoti pagalbos. Praėjusiais metais į Lietuvos "Caritas" Moterų pagalbos projekto darbuotojas kreipėsi 40 Kauno regione nuo nusikaltėlių, besiverčiančių prostitucija ir prekyba žmonėmis, nukentėjusių moterų ir merginų. 8 iš jų buvo nepilnametės.

"Visos jos - ir suaugusios, ir jaunos - būna praradusios savigarbą. Joms sunku patikėti, kad jas gali kažkas mylėti. Pakilti ir pradėti kabintis į gyvenimą joms labai sunku, tačiau viskas įmanoma", - įsitikinusi nukentėjusias moteris konsultuojanti J.Juškevičienė.

Anot Kauno miesto Girstupio policijos nuovados vyresniojo tyrėjo Evaldo Pliokščio, per praėjusius metus Kaune už vertimąsi prostitucija buvo sulaikyta ir nubausta maždaug 70 moterų.

"Prostitucija besiverčiančios nepilnametės sulaikomos retai. Didžioji dalis - 18-20 metų amžiaus vienišos motinos, auginančios mažamečius vaikus. Jas suvilioja lengvi pinigai. Deja, dažnai net po konsultacijų su specialistais, šios moterys nesiryžta palikti įtraukusio darbo", - apgailestavo pareigūnas.