"Negaliu pamiršti vakaro, kai mus su drauge Užupyje užpuolė trys vyrai. Po kelių savaičių laikraščiuose atpažinau vieną fotografo žudikų - tai buvo tas pats asmuo. Niekada nepamiršiu jo žvilgsnio", - "15min" pasakojo Kornelija.

Lapkričio vakarą Kornelija su drauge Rūta apie 21 valandą ėjo autobusų stotelės link, kai šalia Užupio kavinės prieš jas išdygo trys vyrai. Du nuo tilto pusės ėję vyrai jas aplenkė, o trečiasis alkūne trenkęs į smakrą Kornelijai, nuplėšė jos ausinuką ir nuėjo. Mergina šoko vytis užpuoliką ir sugebėjo iš jo rankų išplėšti savo daiktą, kita puolė skambinti policijai. Vilniaus miesto 3-iajame policijos komisariate merginos sužinojo, kad pusvalandis prieš jų užpuolimą šalia Vilniaus miesto gynybinės sienos ("barbakano") tų pačių nusikaltėlių buvo apiplėštas dar vienas vyriškis. Iš jo buvo atimtas telefonas. Nusikaltėliai tąkart pareigūnams įkliuvo po pusvalandžio.

Praėjus kelioms savaitėms po merginų užpuolimo, Užupyje savo bute buvo nužudytas dienraščio "Lietuvos rytas" fotografas V.Kapočius.

Kornelija spaudoje pamačiusi nusikaltėlių nuotraukas negalėjo patikėti, kad vienas iš jų - jai į smakrą vožęs ir apiplėšęs vyriškis.

"Tuomet susimąsčiau, kokia drąsi buvau, kai stengiausi save apginti. Nežinia, kaip viskas galėjo baigtis man", - pasakojo Kornelija. Kad ją užpuolęs asmuo prisidėjo prie fotografo žudynių patvirtino ir merginų apiplėšimo tyrėja.

"Po užpuolimo mėnesiui galerijoje buvau nusisamdžiusi apsauginį, o iki dabar vengiu tamsiu paros metu eiti gatve pro Užupio kavinę. Po darbo namo grįžtu taksi arba draugo automobiliu", - pasakojo Kornelijos draugė, Užupio gėlių galerijoje dirbanti Rūta.

Ji pasakojo girdėjusi, jog Užupyje nusikalstamumas suaktyvėja spalio, lapkričio mėnesiais, kai iš įkalinimo įstaigų grįžta "savo metus" atsėdėję nusikaltėliai. "Anksčiau tikrai taip baisu nebuvo ir nežinia, kada grįš ankstesni saugūs laikai", - pesimizmo neslėpė mergina. Rūta taip pat negalėjo suprasti, kodėl buvo paleisti užpuolikai. "Nejaugi norint pasodinti į kalėjimą, reikia nužudyti žmogų", - samprotavo mergina.

Vilniaus miesto apylinkės prokuroras Romualdas Blaževičius "15min" patvirtino, kad bent vienas iš merginų užpuolime dalyvavusių nusikaltėlių įtariamas prisidėjęs prie fotografo nužudymo. Jis kol kas negalėjo atsakyti, ar byla tam asmeniui dėl vagystės ir nužudymo bus tiriama kartu. "Galutinio sprendimo nesam priėmę, tai paaiškės kitą savaitę. Bet greičiausiai, kad atskirai - juolab kad byla dėl apiplėšimo bus išnagrinėta greičiau", - teigė R.Blaževičius.

Anot jo, bet kokiu atveju nuosprendis už kiekvieną nusikalstamą veiką bus sumuojamas. Jis pridūrė, kad už merginų ir vyriškio užpuolimus nusikaltėliui gresia apie 2 metai kalėjimo.

V.Kapočiaus nužudymo byla tiriama Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriuje. Pasak skyriaus viršininko Vladislavo Abarovičiaus, visi trys įtariamieji dėl fotografo nužudymo yra laikomi suimti. "Du yra laikomi Lukiškėse, o vienas nepilnametis - Kaune", - sakė V.Abarovičius. Jis negalėjo atsakyti, kada prasidės teismas, nes byla lyg ir būtų baigta, tačiau dar reikia sulaukti kai kurių tyrimo išvadų. Tai gali užtrukti dar pusmetį.

Situacija nepasikeitė

Praėjus daugiau nei mėnesiui po V.Kapočiaus nužudymo, Užupio gyventojai tikina pastebėję daugiau čia patruliuojančių policijos automobilių, tačiau apie nusikaltimus girdintys ne ką rečiau nei prieš tragediją.

"Muštynės prie "Iki" parduotuvės - dažnas reiškinys, jaunimas agresyviai kabinėjasi prie moterų, prieš kelias dienas draugei automobilio ratus pradūrė, neseniai fotostudijoje langą išdaužė", - pasakojo Rūta.

Policininkų teigimu, po V.Kapočiaus nužudymo Užupyje nusikaltimų nei sumažėjo, nei padaugėjo. "Užupiui buvo skirtas nuolat budintis patrulių automobilis. Per pirmąsias sausio dienas pradėta 10 ikiteisminių tyrimų - dauguma vagystės, vienas apiplėšimas gatvėje", - "15min" teigė Vilniaus 3-iojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Gediminas Vidžiūnas.