Dėl poligrafo panaudojimo tikslingumo ir jo gaunamų duomenų patikimumo iki šiol pasaulyje neprieita prie vieningos nuomonės. Tyrimas poligrafu naudojamas plačiai: nuo personalo atrankos ir tikrinimo iki tyrimų dėl tarnybinių nusižengimų bei nusikalstamų veikų išaiškinimo.

Nusikaltėlių išradingumui patikrinti - melo detektorius

Policijos departamente trečiadienį nusikaltimus tiriantys pareigūnai, medikai, saugumo ir žmogaus teisių, kitų institucijų atstovai diskutavo dėl psichofiziologinio tyrimo, kitaip dar vadinamo tyrimo poligrafu (melo detektoriumi), taikymo.

Kaip PB sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Kęstutis Tubis, šalyje pastebima, kad nusikaltimai tampa įvairesni ir išradingesni. Tokią tendenciją lemia nusikaltėlių techninių priemonių ir prietaisų, mokslo išradimų ir pasiekimų naudojimas nusikalstamoje veikoje. Teisėsaugos institucijos priverstos tobulinti ir naudoti šiuolaikines technines priemones ikiteisminių ir operatyvinių tyrimų metu. Viena iš tokių galimybių - psichofiziologinio tyrimo poligrafu taikymas ikiteisminio arba operatyvinio tyrimo metu.

Pasak pavaduotojo, mūsų šalyje Poligrafo naudojimo įstatymas priimtas 2000-ųjų rugpjūčio 29 d., tačiau iki šiol nebuvo plačiai taikomas. Iki šiol abejojama tyrimo poligrafu patikimumu, turima mažai informacijos apie patį tyrimo būdą, manoma, kad tokie tyrimai gali pažeisti žmogaus konstitucines teises ir laisves. Nors tai normali priemonė, siekiant ištirti nusikaltimą ir surinkti reikiamus įkalčius teismui.

Jei sąžinė tyra - patikrinimas nebaisus

Poligrafas - brangiai kainuojantis įrenginys. Poligrafų šalyje nėra daug. Vieną jų turi ir PD Kriminalinės policijos biuras. Nors užsienio šalys šiuos įrenginius pritaiko įvairesnėse srityse, pas mus, anot K.Tubio, jis naudojamas kaip šalutinė priemonė įkalčiams surinkti. Iki šiol jis naudotas tik sutikus tiriamajam, priešingu atveju būtų pažeidžiamos žmogaus teisės.

„Mes žmogaus teisių gynimą matome per nukentėjusįjį“, - sakė generalinio komisaro pavaduotojas. - Manyčiau, kiekvienas žmogus turi pasitikrinti melo detektoriumi, jei neturi ko slėpti. Dabar poligrafas naudojamas tiriant sunkius nusikaltimus: nužudymus, žaginimus, plėšimus stambiu mastu. Kiek teko girdėti, pastaruoju metu įtariamųjų advokatai patys pataria ginamiesiems sutikti pasitikrinti poligrafu ir taip įrodyti savo nekaltumą.“

Pavyko atskleisti tiesą

K.Tubis pasakojo, jog daugeliu atvejų tik dėl šio prietaiso pavyko atskleisti įtariamojo nekaltumą, išsklaidyti įtarimus ar patvirtinti pareiškėjo nurodytas klaidingas aplinkybes. „Taip nutiko vienoje žaginimo byloje. Buvo įtarta, jog pareiškėja melagingai apkaltino asmenį sunkiu nusikaltimu. Jai buvo pasiūlyta pasitikrinti poligrafu. Prietaisas parodė, jog tariama nukentėjusioji meluoja.

Tokių atvejų praktikoje būta ne vieno. Yra buvę, kad patys įtariamieji pareiškia norą pasitikrinti melo detektoriumi. Taip nutiko ir po vieno banko apiplėšimo, kai įtarimai prisidėjus prie nusikaltimo krito ant vieno banko darbuotojo. Žmogus pats pareiškė norą pasitikrinti, ir tyrimas poligrafu atskleidė - banko darbuotojas nemeluoja. Jis iškelta galva grįžo atgal į banką.

„Tyrimas poligrafu nėra kažkoks skausmingas ar ypatingas, - sakė generalinio komisaro pavaduotojas. - Tai - kaip kraujospūdžio matavimas. Prietaisas fiksuoja kvėpavimą, pulsą, odos pasipriešinimą, pirštų kraujotaką, drebėjimą. Net mažiausi pokyčiai prietaiso nelieka nepastebėti. Jo negalima apgauti, nebent jį aptarnaujantį žmogų. Pati tikrinimo procedūra nėra ilga, daug daugiau laiko reikia klausimynui sudaryti. Kartais aiškinantis nužudymą tenka ir žemėlapį parodyti.“

Tik papildoma priemonė

Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Rimantas Bobinas mano, jog patikros melo detektoriumi bus atliekamos centralizuotai.

„Toks patikrinimas yra griežtai apibrėžtas ir nėra pagrindinė priemonė tiriant nusikaltimą, - sakė pavaduotojas. - Poligrafo panaudojimas gali būti kaip pirminė informacija, priemonė pasitikrinti, ar teisinga linkme vyksta tyrimas. Teismui vis vien bus būtina surinkti visus įkalčius. Kartais šį prietaisą panaudoti reikia, nors jo vertinimai ir yra gerokai prieštaringi. O jei įstatymuose numatyta tokia galimybė, ja ir reikia naudotis.“