Kaip ir pastaraisiais metais, dėl kainų skirtumo pernai daugiausiai neteisėtai per valstybės sieną gabenamų cigarečių sulaikyta prie sienos su Rusija – 1 milijonas 825 tūkstančiai pakelių.

Per pastaruosius kelerius metus sienos apsauga čia žymiai sustiprinta Lietuvai rengiantis tapti Šengeno erdvės nare – pastatytos naujos užkardos, prieplaukos, įsigyta transporto priemonių, katerių, įdiegta sienos stebėjimo sistema UNISAS, čia patruliuoja modernūs pasieniečių sraigtasparniai.

Šiame sienos ruože organizuojamai cigarečių kontrabandai būdinga tai, kad nusikalstamoje veikoje dalyvauja grupės asmenų, pasiskirsčiusių vaidmenis: nusikalstamų organizatoriai, vykdytojai, kurie įvairiais būdais gabena rusiškus rūkalus, kontrabandos krovikai, pasieniečius sekantys ir informaciją perduodantys žvalgai, asmenys, suteikiantys įvairias patalpas kontrabandai saugoti.

Aktualus yra ir nepilnamečių dalyvavimas kontrabandos versle, kurie į šią neteisėtą veiklą yra įtraukiami dėl nebaudžiamumo ir suaugusiųjų suvilioti piniginiu atlygiu. Paaugliai dažniausiai samdomi stebėti pasieniečių užkardas, VSAT patrulių visureigius bei pranešti apie jų judėjimą bendrininkams.

Pernai pajūrio pasieniečiai, dirbantys Klaipėdos jūrų uoste bei saugantys nedidelį sienos ruožą su Rusija, sulaikė beveik 553 tūkstančius kontrabandinių pakelių. Toks kiekis rūkalų buvo sulaikytas per kelias stambias operacijas prieš kontrabandininkus uostamiestyje.

Dar beveik 400 tūkstančių pakelių 2007-aisiais buvo sulaikyta prie sienos su Lenkija. Pažymėtina, kad šiame sienos ruože, neskaitant kelių stambesnių krovinių, buvo nuolat sulaikomi asmenys, dažniausiai Lenkijos piliečiai, lengvaisiais automobiliais gabendavę po kelis šimtus pakelių rūkalų. Prie sienos su Baltarusija pernai VSAT pareigūnai sulaikė 250 tūkstančių pakelių kontrabandinių rūkalų, pasienyje su Latvija – daugiau kaip 139 tūkstančius.

VSAT turimais duomenimis, pernai buvo sulaikoma vis daugiau kontrabandinių tabako gaminių, kuriuos yra bandoma išvežti į Vakarų Europą.

Pagrindinė to priežastis – kainų skirtumai Rusijos, Lietuvos bei Europos rinkose. Į pastarąją yra gabenamos aukštesnės klasės cigaretės tiek su lietuviškais, tiek ir su rusiškais akcizo mokesčio ženklais.

2007-aisiais VSAT pareigūnai išaiškino sandėliavimo vietų, kur rūkalai buvo laikinai saugomi bei ruošiami išvežti į Vakarų Europos šalis, kuriose akcizai tabako gaminiams yra gerokai didesni nei Lietuvoje. Uostamiestyje VSAT pareigūnai aptiko 360 tūkstančių pakelių tokių rūkalų siuntą, Vilniaus mieste – 120 tūkstančių, Lazdijų rajone – daugiau kaip 190 tūkstančių, Širvintų rajone – beveik 200 tūkstančių pakelių kontrabandinių cigarečių pakelių.

Taip pat turima duomenų, kad pasienyje su Rusija „juodajai“ Lietuvos rinkai skirtus didesnius kontrabandinių cigarečių kiekius šia neteisėta veikla besiverčiantys asmenys stengiasi realizuoti čia pat, pasienio gyvenvietėse, ir vengdami rizikos juos gabenti į šalies gilumą, nors tai suteiktų didesnį pelną.

Manoma, kad priemonės, kurių VSAT ėmėsi išorinėms ES sienoms sustiprinti, gali priversti nelegalaus verslo organizatorius keisti veiklos kryptis ir stambius kontrabandinius cigarečių krovinius bandyti dar dažniau gabenti per pasienio kontrolės punktus.