"Ar žinai, kaip atskirti jauno bandito ir žalio policininko nuosavus automobilius?" - išgėręs ir puikiai nusiteikęs paklausė žurnalisto buvęs Šiaulių nusikalstamo pasaulio šulas Vladas Baranauskas. Ir pats atsakė: "Tiek vieni, tiek kiti mėgsta sportines mašinas su galinga garso aparatūra ir tamsintais langais. Tačiau bandito mašinoje - tamsinti tik galinių durelių langų stiklai. Taip reikalauja įstatymas. O dažnas policininkas važinėja automobiliu, kurio visų ketverių durelių langai - tamsinti".

Bet Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos viršininkas Saulius Skvernelis nė už ką nenorėjo sutikti su tokiais išvedžiojimais. Pareigūno teigimu, policijos vadovybė kontroliuoja pavaldinius ne tik darbe, bet ir stebi jų automobilius, priverčia nuskusti neteisėtai tamsintus nuosavų mašinų langų stiklus.

Nors dirba ne operatyvinį, o administracinį darbą, aukščiausi šalies teisėsaugos institucijų vadovai negali atsispirti privilegijoms. Nuo visuomenės už tamsių stiklų slėpdami akis važinėja ne tik šalies rajonų ar miestų komisariatų vadovai, bet ir laikinai einantis generalinio komisaro pareigas Vytautas Grigaravičius, Vidaus reikalų ministerijos valdininkai.

Tamsinti stiklus leidžiama ir automobiliams, vežiojantiems svarbius valstybės asmenis. Kitaip sakant, slėptis už nepermatomų stiklų gali šalies vadovai ir netgi ministrai.

Vieną kitą tamsialangę mašiną galima aptikti prie Vidaus reikalų ministerijos pastato, o prie Policijos departamento tokių automobilių tiek, kad net vieša stovėjimo aikštelė juoduoja.

Po Aleksandrijos tragedijos atsistatydinęs, bet dar einantis Policijos departamento vadovo pareigas V.Grigaravičius "Lietuvos rytui" nenoriai pripažino, kad ir jo tarnybinio automobilio visi stiklai tamsinti.

"Tai - teisėta. Neseniai savo tarnybiniu automobiliu vežiau valstybės saugomą liudytoją, mes ilgai kalbėjomės. Sakykite, ar tai ne operatyvinis darbas?" - aiškino V.Grigaravičius.

Pareigūnas pripažino žinąs, kad nemaža dalis komisariatų vadovų irgi važinėja tarnybiniais automobiliais visais tamsintais langais. V.Grigaravičius bandė įtikinti, kad tokie vadovai renka slaptą informaciją arba šiomis tamsintomis mašinomis leidžia važinėtis savo pavaldiniams - operatyviniams darbuotojams.