Vilniaus apygardos teismas antradienį 32 metų klaipėdiškį pripažino kaltu dėl didelio kiekio neteisėto narkotikų įsigijimo ir stambaus masto narkotikų kontrabandos ir nuteisė jį ilgai laisvės atėmimo bausmei griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje, konfiskavo ketvirtadalį turto ir paskyrė 1 250 litų baudą.

Bylos duomenimis, k laipėdiškis lėktuvu iš Venesuelos per Amsterdamą į Lietuvą savo skrandyje atgabeno 438,63 gramo kokaino. Narkotikai buvo supakuoti į 114 atskirų paketėlių. Už darbą narkotikų kurjeris iš nenustatytų užsakovų turėjo gauti 5 tūkst. JAV dolerių.

Vasario 9 dieną Vilniaus tarptautiniame oro uoste vyriškį sulaikė Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai.

Po sulaikymo Vilniaus oro uoste klaipėdiškis buvo paguldytas į Vilniaus universitetinės greitosios pagalbos ligoninės Toksikologijos ir intensyvios terapijos skyrių, vėliau - į Laisvės atėmimo vietų ligoninę. Teisme liudiję greitosios pagalbos ligoninės gydytojai sakė, kad jeigu žarnyne būtų plyšęs nors vienas paketas su narkotikais, žmogus būtų miręs per maždaug 10 minučių.

Ligoninės medikai stebėjo pacientą, kad nekiltų komplikacijos, jei suplyštų ar suirtų pakeltėlis. Gydytojų teigimu, G.Slušnys rizikavo savo sveikata ir gyvybe, tačiau paketėliai su narkotikais iš organizmo pasišalino besituštinant. Kai kurie jau buvo aptirpę nuo skrandžio sulčių.

G.Slušnys teismui iš dalies prisipažino kaltas dėl jam inkriminuojamų kaltinimų, tačiau teigė nežinojęs, kad prarijo narkotines medžiagas. Teismas tokį paaiškinimą įvertino kaip siekimą išvengti atsakomybės.

Teisėsaugos pareigūnams nepavyko išsiaiškinti, iš kokių asmenų klaipėdiškis Venesuelai priklausančios Margaritos saloje įsigijo narkotikų. Taip pat nežinoma, kas Lietuvoje turėjo paimti iš jo narkotines medžiagas.

Teisme liudiję Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai sakė turėję informacijos, kad G.Slušnys gali gabenti narkotines medžiagas.

"Mes nusprendėme patikrinti. Tikrinimo metu nieko draudžiamo neradome. Jis nerišliai atsakinėjo į klausimus. Išvaizda išdavė, kad meluoja. Nusprendėme nuvežti į ligoninę", - teismui yra pasakojęs vienas pareigūnų. Pareigūnų teigimu, G.Slušnys jiems siūlė 100 JAV dolerių, kad nevežtų jo į ligoninę.

Tai pirmasis atvejis Lietuvoje, kai kontrabanda gabenamos narkotinės medžiagos aptiktos jas gabenusiojo asmens skrandyje.

G.Slušnys teisme pasakojo, kad atskraidinti į Lietuvą narkotikus jam pasiūlė kavinėje Klaipėdoje sutiktas nepažįstamasis, prisistatęs "Valerijum". Praėjus keliom dienoms po susitikimo, "Valerijus" davęs jam lėktuvo bilietus į abi puses.

G.Slušnys anksčiau buvo teistas už plėšimą, iš įkalinimo įstaigos grįžo 1997 metais. Vėliau dviejų mažamečių vaikų tėvas dirbo bendrovėje "Klaipėdos laivų remontas", paskui kurį laiką niekur nedirbo.

Teismo nuosprendžiu, iš Venesuelos pargabenti beveik pusė kilogramo narkotikų bus panaudoti narkotikų ieškančių šunų mokymams.