Penktadienį Vyriausiajame policijos komisariate apie akciją kalbėjo jos ONTT viršininkas Valdas Narutavičius, šios tarnybos Narkotikų kontrolės skyriaus vyresnioji tyrėja, akcijos koordinatorė Aušra Pietarytė bei naktinių klubų „Global“, „Pramogų bankas“ bei „Piteris“ atstovai.

Nors susitikime dalyvavo ne visų miesto klubų darbuotojai, prie akcijos žadėjo prisijungti ir „Metelica“, „Honolulu“, „Paradoksas“.

Verslininkai pasakojo nuolat palaikantys ryšius su pareigūnais. Kova su narkotikų platinimu bei vartojimu klubuose yra ne tik jų garbės reikalas, bet ir verslo plėtros dalis. Mat apsvaigę nuo narkotikų lankytojai klubų baruose perka tik vandenį.

Ne mažesnis stimulas apsivalant nuo narkotikų platintojų bei vartotojų – klubų siekis įgyti gerą vardą.

Sieks išaiškinti „švariausią“

Gruodį miesto naktiniuose klubuose jau vykdoma akcija „Čia pramogos be narkotikų“. Joje dalyvauja ne tik klubų darbuotojai, pareigūnai, bet ir Klaipėdos universiteto studentai, savanoriškai sutikę apsilankyti klubuose ir stebėti, ar bendraamžiai linksminasi neapkvaitę, bei Jaunimo centras, nevalstybinių organizacijų atstovai.

Akciją parėmė dienraštis „Klaipėda“ bei radijo stotis „Vox maris“.

Tikimasi, kad, sužinoję apie ketinimą išaiškinti labiausiai nuo narkotikų apsaugotą klubą, atsilieps ir klaipėdiečiai bei internetiniame laikraščio puslapyje paliks savo atsiliepimus.

Reiduose – žurnalistai

Vertinant klubus bus kreipiamas dėmesys į klubų darbuotojų bendravimą su pareigūnais. Apsaugininkai jau yra policininkų apmokyti atpažinti galimus prekiautojus narkotikais bei nesunkiai atskiria apsvaigusius nuo kvaišalų žmones.

Akcijos metu jauni policininkai bei savanoriai studentai lankysis klubuose ir, būdami renginių dalyviai, stebės besilinksminančius. Taip siekiama išsiaiškinti, ar į klubus prasmunka narkotikų prekeiviai, ar čia vartojami kvaišalai.

Apie tokius reidus bus informuoti klubų darbuotojai.

Klubų vadovai neprieštaravo, kad akcijoje dalyvautų ir žurnalistai. Skirtingai nei prieš keletą metų, klubai nebesibaimina viešumo ir nori, kad nusikaltėliai žinotų, jog po klubo stogu sau darbo vietos neras.

Įrengė viduje rūkyklą

Jaunimo pamėgto klubo „Global“ direktoriaus pavaduotoja Irena Lukoševičienė tikino, kad jau apie pusmetį čia nepastebėtas nė vienas narkotikų prekeivis. Tiesa, apsvaigusių nuo kvaišalų lankytojų vis dar pasitaiko.

I.Lukoševičienė iš patirties žino, kad narkotikų platintojams neretai talkina merginos. Jos žino, kad čia kol kas dar nedirba apsaugininkės moterys ir nėra kam apieškoti merginų. Todėl lankytojos įneša ir klubo viduje atiduoda narkotikus prekeiviams.

Apsaugininkams suteikta teisė apžiūrėti lankytojų daiktus. Narkotikų dažniausia aptinkama cigarečių pakeliuose, piniginėse, o kartais net kojinėse.

Siekdami, kad į lauką išėję parūkyti lankytojai netaptų narkotikų platintojų klientais bei nusikaltėlių aukomis, „Global“ savininkai įrengė rūkomąjį klubo viduje. Renginio metu išėję į lauką lankytojai atgal įleidžiami tik dar kartą sumokėję už bilietą.

Prašė reaguoti greičiau

Penktadienį verslininkai bei pareigūnai vieni kitiems išsakė savo pageidavimus.

Pasilinksminimo įstaigų darbuotojai prašė policijos pagalbos vaikant nepageidaujamus asmenis nuo klubų prieigų. Mat klubų apsaugininkai neturi teisės daryti tvarką už kubo sienų.

V.Narutavičius pažadėjo perduoti verslininkų pageidavimą viešosios policijos vadovams.

Narkotikų kontrolės skyriaus pareigūnai pažadėjo nedelsiant reaguoti, kai tik gaus pranešimą apie kvaišalų pardavėjus.

„Piterio“ vadovas Kęstutis Dutovas prašė, kad iškviesti pareigūnai negaištų ir atvyktų pasirengę bendrauti su galimais nusikaltėliais.