Ši Lietuvą sukrėtusi byla dėl kraupaus nusikaltimo, įvykdyto Kaune 2004 metų Vėlinių išvakarėse, jau buvo pradėta nagrinėti pernai rudenį. Tik tada R.Ivanovas, šiandien einantis 28 metus, į teismą nebuvo atvežtas. Utenos psichiatrai jam buvo nustatę haliucinacijų lydimą paranojinę šizofreniją ir pripažinę nepakaltinamu.

Tačiau teisėjų kolegija nusprendė skirti R.Ivanovui naują psichiatrinę ekspertizę. Ją atlikusi Vilniuje įsikūrusi Centrinė teismo psichiatrinė komisija nustatė tik šizoidinį asmenybės sutrikimą, netrukdžiusį R.Ivanovui suvokti daromo nusikaltimo. Dėl šios 5 specialistų pasirašytos išvados R.Ivanovui šiandien gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Vietoj anksčiau planuoto priverstinio gydymo psichiatrijos ligoninėje, iš kurios pakeitus režimą jis galėjo ištrūkti jau po pusmečio.

Nauja dvikova

R.Ivanovą ginantis advokatas Tomas Vildžiūnas vakar vėl šaukėsi Utenos ekspertų pagalbos. Jis įteikė teismui prašymą skirti teisiamajam naują ekspertizę Utenoje. Psichiatrų buvo prašoma atsakyti ir į tokį klausimą: "Ar nėra pagrindo pripažinti R.Ivanovą ribotai pakaltinamu?" Teisėjų kolegija atidėjo šio prašymo svarstymą. Nuspręsta prie jo grįžti po R.Ivanovo apklausos.

Tačiau vakar jis atsisakė duoti parodymus ir reikalavo, kad į teismą apklausai atvyktų buvusi jo sugyventinė, vakar kažkodėl jame nepasirodžiusi. Posėdyje liudijęs Centrinės teismo psichiatrijos komisijos ekspertas Kęstutis Vaičiulis praktiškai "sutrynė" T.Vildžiūno prašymą "į miltus".

Teisėjų kolegijos pirmininkas pagarsino sulaikymo dieną R.Ivanovo duotus parodymus, traktuotus kaip nuoširdų prisipažinimą. Pasak K.Vaičiulio, remiantis tarptautiniais teismo psichiatrijos principais, teisingiausiais laikomi pirminiai parodymai. Tąsyk R.Ivanovas prisipažino buvęs visiškai girtas ir, užspausdamas aukai kaklą, tenorėjęs ją pagąsdinti, tačiau greičiausiai dėl girtumo pervertino savo jėgas.

R.Ivanovas tada prisipažino ir nupjovęs aukai galvą peiliu. Tik tikino neprisimenantis, kodėl? K.Vaičiulio įsitikinimu, tai, kaip ir haliucinacijos, apie kurias R.Ivanovas ėmė kalbėti tik atsidūręs Utenos psichiatrijos ligoninėje, tėra jo gynybos taktika su artistiškumo priemaišomis.

"Visagalis" Tomas

Globojamas Utenos psichiatrų R.Ivanovas prabilo apie kažkokį mįslingą Tomą. Beje, tokiu vardu jis prisistatė pats, 2004 metų spalio 30 dieną atvykęs į lemtingąjį pasimatymą su būsima savo auka. Neva Tomas, kuriam - apie 60 metų, praplikęs ir apaugęs barzda, pirmą kartą pasirodė per 16-ąjį R.Ivanovo gimtadienį, kurį jis sutiko labai vienišas. Po to šis vis labiau jį persekiojantis žmogus iš R.Ivanovo gyvenimo nesitraukė. Neva Tomas tiesiogiai susijęs ir su auklės darbo ieškojusios 19-metės nužudymu. R.Ivanovas teigė buvęs priverstas pasirašyti teisėsaugininkų suklastotus dokumentus ir net jų girdytas degtine.

Ekspertas K.Vaičiulis taip pat akcentavo alkoholio poveikį, tik visai kitame kontekste. Neva jo poveikis užgožė galimą afekto būseną, kuri ištinka žmogų, smaugiantį savo auką ar dalijantį jos kūną dalimis. R.Ivanovo sugyventinė ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams tvirtino tą vakarą iš jo elgesio nieko neįtarusi. Kaip labai ramų jaunuolį, nuo kurio truputį trenkė alkoholiu, R.Ivanovą apibūdino ir 19-metę į pasimatymą su būsimu žudiku atlydėjusi jos draugė.

K.Vaičiulio tvirtinimu, psichozė, o vėliau ir depresija, R.Ivanovui išsivystė tik po suėmimo, kai jis jau buvo prisipažinęs padaręs šį nusikaltimą. Tačiau minėti psichikos sutrikimai jau išgydyti. Pasak psichiatro, šiandien nebereikia R.Ivanovui taikyti priverstinio gydymo.

Grobė telefonus

Į vakarykštį teismo posėdį buvo iškviesta ir dar viena R.Ivanovo auka, kuriai likimas buvo gailestingesnis.

Jiems buvo lemta susitikti prieš 5 dienos iki 19-metės nužudymo. Šio susitikimo aplinkybės - dar vienas įrodymas, kad R.Ivanovas nusikaltimus darė sąmoningai.

Ir ši mergina ieškojo auklės darbo. Tik ne duodama skelbimą į laikraštį, kaip nužudytoji 19-metė, o per įdarbinimo agentūrą "Darbinta". R.Ivanovas šios merginos telefoną gavo agentūroje. Ir šiai savo aukai jis pasiūlė susitikti. Merginą, kaip ir 19-metę, vedėsi į namus neva parodyti žmonai ir vaikui (Jam iš tikrųjų prieš mėnesį buvo gimęs sūnelis, tad R.Ivanovas psichiatrus tikino ieškojęs mažyliui auklės, kad galėtų su sugyventine ištrūkti į barą). Einant R.Ivanovas pareiškė pamiršęs namuose mobilųjį telefoną. Motyvuodamas, kad būtina išsiųsti kažkam žinutę, jį pasiskolino iš naujosios pažįstamos.

Gavęs telefoną, puolė bėgti. Apvogtosios paprašyti jį dar vijosi kažkokie vaikinai, tačiau nesėkmingai. Bet vakar mergina patvirtino nebeturinti teisiamajam jokių turtinių pretenzijų.

50 tūkst. litų ieškinį už patirtus išgyvenimus netekus dukros R.Ivanovui yra pareiškusi tik nužudytosios motina. Ji prašo priteisti iš kaltinamojo ir 3362 litus, pasiskolintus laidotuvėms iš dukters krikšto motinos. R.Ivanovo pagrobtą telefoną 19-metė buvo pasiskolinusi iš draugės.