Vykdydami akciją, Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija ir regionų aplinkos apsaugos departamentai patikrino 94 verslinės žvejybos įmones, žvejojančias Kuršių mariose ir Baltijos jūros priekrantėje bei "karščiausiose" brakonieriavimo vietose - Žeimenos, Nemuno, Minijos, Jūros, Dubysos, Neries, Šventosios upėse ir jų intakuose - surengė per 300 reidų, pranešė Aplinkos apsaugos ministerija.

Už šiurkščius verslinės žvejybos taisyklių pažeidimus, neteisėtą tinklinių, užkabinamųjų ar duriamųjų žvejybos įrankių panaudojimą ar laikymą, neteisėtą prekybą žuvimi ir kitus pažeidimus spalio mėnesį surašyta 140 Administracinės teisės pažeidimų protokolų.

Pažeidėjams skirta 13 tūkst. 409 litai administracinių baudų, už neteisėtai sugautas ar sunaikintas žuvis pateikta civilinių ieškinių už 740 litų, konfiskuoti 46 draudžiami žvejybos įrankiai.

Aplinkosaugininkai sulaikė du asmenis, Neryje žuvį gaudžiusius elektros srove.

Akcijos metu taip pat išaiškintas spirito kontrabandos atvejis, vagystė ir septyni medžioklės taisyklių pažeidimai.

Akcija rengiama lašišų neršto metu spalio-lapkričio mėnesiais, kai brakonieriai būna aktyviausi. Jos tikslas - apsaugoti lašišų migracijos kelius, nerštavietes ir nerštą bei išaiškinti aplinkos apsaugos įstatymų pažeidėjus.

"Karštosiose" vietose, prie jų esančiuose keliuose ir privažiavimuose kartu su valstybiniais aplinkos apsaugos inspektoriais nuolat budi 243 neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai.

Jiems talkina policija, pasienio tarnybos, kariuomenė. Akcijoje jau dalyvavo 150 policijos darbuotojų, 174 krašto apsaugos ir 90 pasieniečių.

Akciją, jeigu nepasikeis gamtinės sąlygos, ketinama tęsti iki gruodžio 1 d.