MKT pareigūnai įtartinas pašto siuntas vienoje iš tarptautinių siuntų kompanijų Vilniuje patikrino dar lapkričio 21 dieną. Trijose siuntose (dvi iš jų buvo adresuotos į JAV ir viena – į Kanadą) muitinės pareigūnai rado apie 14 kg psichotropinės medžiagos – Catha edulis augalo lapų ir stiebelių.

Muitinės kriminalistai neskubėjo sulaikyti psichotropinių medžiagų siuntėjų – dviejų į Vilnių atvykusių Somalio tautybės Didžiosios Britanijos piliečių. Tikėtasi nustatyti narkotikų kelią į Lietuvą bei visus su jų kontrabanda susijusius asmenis.

Pareigūnus sudomino gana nelogiškas šių narkotikų gabenimo maršrutas. Nors šių psichotropinių medžiagų realizacijos laikas gana trumpas – vos apie septynios dienos, jos gabentos net per kelias valstybes: iš Afrikos valstybių – į Didžiąją Britaniją, iš čia – į Lietuvą ir tik po to jas ketinta persiųsti į JAV bei Kanadą.

Narkotikų siuntos oficialiai buvo deklaruotos kaip kalėdinės dovanos ir dūžtantys daiktai. Kad šie augaliniai narkotikai ilgiau išliktų švieži, jie buvo sudrėkinti ir apvynioti drėgnais to paties Catha edulis lapais.

Iš viso narkotikų siuntoje buvo apie 100 tokių ryšulėlių. MKT pareigūnų duomenimis, per dieną šio narkotiko mėgėjai suvartoja 1-3 tokius ryšulėlius, o vieno jų kaina Kanadoje – apie 15 Kanados dolerių.

Tyrimo metu MKT pareigūnai užkirto kelią dar dviem aukščiau minėtų Didžiosios Britanijos piliečių mėginimams išsiųsti panašias siuntas į JAV. Kiekvienoje iš sulaikytų dviejų siuntų buvo po 10 kg Catha edulis narkotinės medžiagos.

Iš viso muitinės pareigūnai sulaikė apie 35 kg šių egzotiškų narkotikų.

Abu britai sulaikyti dviem paroms. Jiems gręsia laisvės atėmimas nuo trejų iki aštuonerių metų.

Anot MKT pareigūnų, tokie narkotikai Lietuvoje sulaikomi pirmą kartą. Šie augalai (lotyniškas jų pavadinimas – Catha edulis), kurių sudėtyje yra psichotropinių medžiagų cathine ir cathinone, jau šimtmečius žinomi pietų Afrikoje bei Arabijos pusiasalyje. Europoje šias medžiagas naudoti draudžiama, išskyrus Didžiąją Britaniją ir Nyderlandus.

Catha edulis sukelia daug sveikatos problemų: dantų eroziją, kepenų pažeidimus, išsekimą. Ypač dažnai vartojantiems gresia impotencija, depresija, psichikos sutrikimai – haliucinacijos, šizofrenija, taip pat – širdies ligos ir net Parkinsono ligos požymiai.