Vilniaus apygardos teismas yra konstatavęs, kad buvęs policininkas teisėjai, su kuria gyveno, sutrikdė sveikatą, dėl ko ji buvo nužudyta dėl neatsargumo. Už neatsargų gyvybės atėmimą bei neteisėtą šaudmenų laikymą G. Valiukevičius buvo nuteistas 5 metų laisvės atėmimo bausme, nors valstybinį kaltinimą palaikę prokurorai jį siūlė įkalinti 10 metų.

Būtent tokią bausmę skirti G. Valiukevičiui Apeliacinio teismo prašo L. Erentienės sesuo bei dukra.

Nuteistasis savo skunde nurodė, kad yra nepagrįstai nuteistas ir prašo paskelbti išteisinamąjį nuosprendį.

Kauno miesto apylinkės teisme dirbusi L.Erentienė Kauno klinikose mirė praėjusių metų sausio 6-ąją – beveik po savaitės trukusios komos taip ir neatgavusi sąmonės. Pirmąją Naujųjų metų dieną į klinikas atvežtos moters gyvybę dar buvo galima išgelbėti – tereikėjo laiku iškviesti medikus.

Liudytojai teisme patvirtino, kad su teisėja apie penkerius metus gyvenęs jos sugyventinis prieš moterį vartojo smurtą. „Mėlynes matė dukra, sesuo, tačiau L. Erentienė niekada nesiskundė, kad yra mušama“, - teisme yra sakęs prokuroras.

Naujųjų metų išvakarėse teisėjos draugas skambino jos motinai ir seseriai – skundėsi, kad L.Erentienė yra išgėrusi. Ragelį paėmusi teisėja guodėsi, kad yra sumušta. „Pylė į ausį, labai skauda, atrodo, kad būgnelis sprogo“, - tokie buvo paskutinieji teisėjos žodžiai seseriai.

Po šių skambučių, pasak G. Valiukevičiaus, L .Erentienė nuėjo į namo rūsį, tačiau lipdama laiptais nukrito. „Atsistojusi nuėjo į antrąjį aukštą miegoti“, - teisme tikino teisėjos draugas.

Tiesa, moteris dar spėjo nusirengti, bet lovos nepasiekė - suklupo ant grindų. G.Valiukevičius tą vakarą net nepasidomėjo savo draugės būkle, ant grindų ją aptiko tik ryte.

Vėliau G. Valiukevičius pareigūnams aiškino, kad jo draugė Naujųjų metų išvakarėse išgėrė beveik visą butelį brendžio, kelis kartus buvo nugriuvusi... Tačiau po kelių teismo ekspertizių paaiškėjo, kad teisėja mirė dėl kraujo išsiliejimo po galvos smegenų dangalais. Tai esą galėjo nutikti po kumščiu suduoto smūgio į kairiąją teisėjos akį.

Teisėjos draugas ne kartą tvirtino, kad L. Erentienė piktnaudžiavo alkoholiu, jis nuo visų tai slėpė, nes norėjo apginti jos garbę. Tai jis nurodė ir savo apeliaciniame skunde.

G. Valiukevičius įsitikinęs, kad baudžiamosios bylos net nebūtų, jeigu jo draugė nebūtų dirbusi teisėja. Buvęs pareigūnas įsitikinęs, kad nužudytosios artimieji jį siekia kuo ilgiau pasodinti už grotų, nes esą bijo, jog jis „gali pareikšti pretenzijas į piniginę kompensaciją dėl gyvenamojo namo Balbieriškio gatvėje bendromis pastangomis su L. Erentiene padaryto kapitalinio remonto“.

Policininkas taip pat nurodė, kad jam buvo primesti ginklai – esą jeigu nepavyks nuteisti už nužudymą, tada G. Valiukevičius tikrai ilgam bus pasodintas dėl neteisėto ginklų ir šaudmenų laikymo. Jie buvo rasti per kratą buvusio policininko namuose.

Savo apeliaciniame skunde G. Valiukevičius pareiškė, kad turėtų būti išteisintas dėl L. Erentienės neatsargaus nužudymo.

Tai labai žeidžia teisėjos seserį ir dukrą. „Teismo teiginiai dėl smurto panaudojimo yra skaudūs, nesuprantami ir nepaaiškinami, nes tokiais teiginiais teismas tarsi pateisina G. Valiukevičiaus veiksmus – smurto naudojimą, o tai, kad smogė ranka ir tik vieną kartą – tai lyg pagyrimas jam. Dar labiau nesuprantamai ir keistai atrodo tai, kad teismas G. Valiukevičiaus parodytą abejingumą L. Erentienės sveikatai ir gyvybei įvertino kaip teigiamą kaltinamojo elgesį po nusikaltimo padarymo.

Teismas visiškai nevertino to fakto, kad G. Valiukevičius tik praėjus daugiau kaip pusei paros užlipo į antrą namo aukštą pasižiūrėti, kas yra L. Erentienei, nors ekspertai nurodė, kad tikėtina, jog kelių valandų bėgyje po patirtos traumos, suteikus tinkamą medicininę pagalbą, buvo galima išsaugoti jos gyvybę“, - skunde rašė nužudytosios sesuo ir dukra.

Jos prašo iš G. Valiukevičiaus priteisti pusę milijono litų patirtai neturtinei žalai atlyginti, nors Apygardos teismas L. Erentienės seseriai priteisė tūkstantį, o dukrai – 50 tūkst. litų. Be to, G.Valiukevičius teismo nuosprendžiu yra įpareigotas padengti savo draugės laidojimo išlaidas (beveik 15 tūkst. litų) bei atlyginti jos gydymo išlaidas (beveik 6 tūkst. litų).

Apeliacinis teismas savo verdiktą žada paskelbti tik po kelių mėnesių – kitas teismo posėdis numatytas vasario mėnesį.