Užpuolė skustagalviai

Savaitgalį sostinės skustagalvių kumščių kietumą pajuto krepšinio klubo „Lietuvos rytas“ žvaigždė amerikietis Hollisas Price'as. „Vilniaus dienos“ žurnalistas tapo šio užpuolimo liudininku.

Penktadienio vakarą, apie 22 val., Vilniaus senamiesčio širdyje, šalia Nacionalinės filharmonijos, trys skustagalviai kibo į atlapus „Lietuvos ryto“ legionieriui. Prie mušamo juodaodžio sustojęs vyriškis bandė žodžiais sustabdyti chuliganus. Grasinimų pabūgę du jaunuoliai mikliai šovė į skirtingas puses, tačiau pats aršiausias „skinas“ tebedaužė H. Price'ą. Krepšininkas neišsigando ir gynėsi nuo užpuoliko.

Tautinė simbolika

Iš tolo matydami mušamą žmogų į pagalbą atskubėjo keli studentai, tarp kurių buvo ir „Vilniaus dienos“ žurnalistas. Kareiviškomis kelnėmis ir striuke, prie kurios prisiūta Lietuvos trispalvė, vilkintis skustagalvis buvo greitai sutramdytas.

Užpuolikas ėmė stumdyti studentus, tolumoje pasirodė grįžtantys jo bendrai. Ištrūkęs iš studentų chuliganas nubėgo Rotušės aikštės link ir netrukus dingo iš akių.

Į policiją nesikreipė

Nesunkiai sužalotas juodaodis krepšininkas atsisakė ką nors komentuoti, tik su juo buvusiai merginai atsakė, jog jam viskas gerai. Pora greitai išnyko tamsiose senamiesčio gatvelėse.

Kaip „Vilniaus dienos“ žurnalistui teigė sostinės policijos pareigūnai, savaitgalį sportininkas į juos dėl užpuolimo nesikreipė. šeštadienį H. Price'as Vilniuje žaidė rungtynėse su Kėdainių „Nevėžiu“. Tačiau, matyt, paveiktas nemalonaus incidento rungtyniavo tik 8 minutes, per kurias nepelnė nė taško.

Išvadino beždžione

Vilniuje gyvenantys užsieniečiai vis dažniau tampa rasistų taikiniu. Dažniausiai chuliganų aukomis tampa pagal pasikeitimų programą studijoms atvykstantys užsieniečiai studentai.

Šių metų rugpjūtį Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba išnagrinėjo juodaodžio, kurį Vilniaus miesto 17 maršrutu važiuojančiame troleibuse įžeidė bilietus tikrinusi kontrolierė, skundą. Skunde pareiškėjas teigia nespėjęs pažymėti bilieto, nes, tik įlipęs į troleibusą, tuo pačiu metu turėjo atsiliepti į skambutį mobiliuoju telefonu. Bandant minėtas aplinkybes paaiškinti kontrolierei, ši jo esą nesiklausė ir garsiai aplinkinių akivaizdoje rusiškai pavadino jį „beždžione“. Po šio įžeidimo juodaodis atsisakė sumokėti baudą.

Išgelbėjo Seimo narys

Vieną rugpjūčio naktį neonacio užpultą italą teko gelbėti namo važiavusiam parlamentarui Emanueliui Zingeriui.

Iš Sardinijos kilusį tamsaus gymio italą Gianmarco Solo lietuvis neonacis palaikė musulmonu ir paleido į darbą kumščius. Tąkart svetimšalį išgelbėjęs politikas apgailestavo, kad susivaldė ir netrenkė užpuolikui. Studentą Seimo narys tarnybiniu automobiliu pavėžėjo toliau nuo užpuoliko.

Įžeidžiantis plakatas

Kovo mėnesį Kaune prieš Lietuvos ir Prancūzijos futbolo rinktinių varžybų pradžią atlikus nacionalinius himnus vienoje S.Dariaus ir S.Girėno stadiono tribūnų sporto aistruoliai išskleidė svečių komandai skirtą plakatą. Jame buvo rasistinę potekstę turintis pavadinimas („Sveiki atvykę į Europą“) ir Afrikos kontinento kontūrai su Prancūzijos nacionalinės vėliavos spalvomis.

Prancūzų rinktinėje dauguma žaidėjų – iš Afrikos šalių kilę juodaodžiai. Europos futbolo asociacijos Drausmės komitetas skyrė Lietuvos futbolo federacijai 31,5 tūkst. litų baudą.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Sveikatos milijonai gali pradingti

J.Imbrasas atsisakė milijono už savo sodybą