Lukiškių kalėjime teismo verdikto laukiančio Mariaus M. baudžiamąją bylą pirmadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismo teisėjas Viktoras Dovydaitis.

Kreipėsi pagalbos į V.Adamkų

Surakintomis rankomis į teismo posėdį ginkluotų konvojaus pareigūnų atvestą Marių M. iš Lentvario (Trakų r.) atvyko palaikyti motina ir sutuoktinė. Būtent jai norėdamas padėti kuo greičiau atvykti į Lietuvą vyriškis teigia ėmęsis narkotikų platinimo verslo.

Praėjusių metų pabaigoje šalies spauda rašė, kad 7 metus Anglijoje automobilių šaltkalviu dirbęs bei mokslus baigęs Marius M. nusprendė grįžti gyventi į tėvynę ir užsiimti savo verslu. Lietuvoje jis susituokė su malaviete Melessa, kurią sutiko Londone.

Po kurio laiko mulatė Trakų migracijos poskyrio darbuotojų prašė išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje. Kadangi į šalį ji atvyko iš Didžiosios Britanijos, jai buvo paaiškinta, kad dokumentai bus perduoti Lietuvos ambasadoje Londone.

Kelionei į Londoną susiruošusi moteris buvo sulaikyta Vilniaus oro uoste – jai buvo leista šalyje būti 90, tačiau ji pažeidė taisykles – gyveno jau 107 dienas.

Už pažeidimą moteris buvo nubausta pinigine bauda. Į Londoną atvykusi mulatė iš karto kreipėsi į ambasadą ir paprašė leidimo laikinai gyventi Lietuvoje bei vizos. Tačiau jai buvo pranešta, kad kitą vizą ji gaus tik praėjus pusei metų nuo pirmosios galiojimo, tai yra jau kitais metais.

Į neviltį papuolęs Marius M. malonės kreipėsi į šalies vadovą V.Adamkų. Jam Lentvario gyventojas nurodė, kad tuo metu nė dvejų metukų neturintis sūnus yra priverstas augti be motinos.

Pasienyje įkliuvo su narkotikais

Kai Mariaus M. istorija buvo paviešinta spaudoje, jo sutuoktinei buvo suteiktas laikinas leidimas gyventi Lietuvoje.

Tačiau tuo metu Marius M. jau turėjo bėdų su Lietuvos teisėsauga. Vasario 26-osios naktį Zarasų rajone, Lietuvos ir Latvijos pasienyje, pareigūnai sulaikė vyriškio vairuojamą automobilį BMW 525. Jo durelių kišenėje pasieniečių šuo aptiko maišelį su metamfetaminu.

Netrukus paaiškėjo, kad Marius M.prieš kelias dienas didelį kiekį narkotikus gavo iš vieno vyriškio, vardu Vytė.

„Tuo metu turėjau didelių problemų dėl žmonos, - teisme kalbėjo Marius M. – Kartą nuėjau į barą ir išsikalbėjau su nepažįstamu vyriškiu, vardu Vytė. Kadangi tuo metu man nesisekė verslas, jis pasiūlė užsidirbti pinigų. Kai kitą dieną su Vyte susitikau pasikalbėti. Jis pasakė, kad reikės į nurodytas vietas vežti narkotikus. Nesutikau, nes žinojau, jog tai – nusikaltimas. Tačiau vėliau, kai viskas slydo iš rankų, o žmonai nepavyko susitvarkyti dokumentų, jam paskambinau. Tuo metu neturėjau kitos išeities".

Autoservise – tūkstantis maišelių narkotikams pakuoti

Vyras pasakojo, kad siuntinius jis turėjo vežti į nurodytą vietą Panevėžyje. Čia paketus paimdavo jam nepažįstami asmenys.

Marius M. prisipažino narkotikus vežęs du kartus – už tai gavęs po 300 litų. „Į Latviją tikrai neketinau vežti narkotikų, - sakė kaltinamasis. – Manau, kad jie netyčia liko po paskutinės kelionės į Panevėžį".

Atlikę kratą Mariaus M. namuose pareigūnai aptiko automatinį graižtvinį ginklą su duslintuvu. Jį vyriškis teigė įsigijęs sostinės geležinkelio stotyje dar 2003-aisiais. „Norėjau jį nudažyti ir laikyti namuose kaip dekoraciją", - teismui teisinosi kaltinamasis.

Be to, Mariaus M. nuomojamo autoserviso Lentvaryje patalpose pareigūnai aptiko daugiau kaip tūkstantį mažų polietileninių maišelių (paprastai į juos nusikaltėliai pakuoja narkotikus). Tačiau vyriškis neigė, kad maišelių paskirtis – narkotikų įpakavimas. „Į šiuos maišelius dėdavome varžtelius", - teisme teisinosi vyriškis.

Dėl didelio kiekio narkotikų gabenimo bei ginklo laikymo Marius M. vasario 26-ąją buvo uždarytas į areštinę, kurioje praleido apie dvi savaites. Kovo 8-ąją jam buvo skirta švelnesnė kardomoji priemonė – į laisvę jis buvo išleistas už 10 tūkst. litų užstatą.

Tik kalėjime susimąstė apie sugriautus žmonių gyvenimus

Tačiau praėjus vos mėnesiui – balandžio 11-ąją automobilių šaltkalvis vėl įkliuvo pareigūnams. Sustabdę Kalvarijų gatvėje Mariaus M. vairuojamą automobilį policininkai aptiko daugiau kaip 24 gramus heroino bei 50 gramų metamfetamino.

Šiuos narkotikus vyriškis teigė gabenęs į Panevėžį pagal ikiteisminio tyrimo metu nenustatyto vyriškio Vytė nurodymus. Už grotų uždarytas Marius M. prarado ne tik sumokėtą užstatą, bet ir iš Vytės negavo už darbą žadėtų 500 litų.

„Savo veiksmų jokiais žodžiais negalėčiau pateisinti, - teisme atgailavo Marius M. – Sėdėdamas kalėjime supratau, kad man gyvenime svarbiausia yra šeima – žmona bei 2 metų ir 7 mėnesių sūnus. Jie dabar gyvena be manęs, išlaikomi mano motinos pensininkės".

„O ar jūs pagalvojote, kiek žmonių sugadinote gyvenimus su narkotikais?" – kaltinamojo klausė Vilniaus apygardos prokuroras.

„Taip, bet tik kalėjime“, - Marius M. teigė asmeniškai nevartojęs narkotikų.

Už narkotinių medžiagų platinimą bei neteisėtą šaunamojo ginklo laikymą Mariui M. gresia įkalinimas iki 15 metų.