Pasak VSAT pranešimo, patikros metu 38-erių ir 39-erių metų Kazachstano piliečiai ėmė elgtis įžūliai: jie atsisakė pasieniečiams nurodyti, koks jų vykimo į Lietuvą tikslas, taip pat, kiek turi būtinų pragyventi lėšų ir pan.

Su VSAT pareigūnais jie kalbėjo pakeltu tonu, į klausimus atsakinėjo esą tai ne pareigūnų reikalas, grasino skundais.

Kai pasieniečiai dar kartą paprašė užsieniečių nurodyti kelionės tikslą ir turimas lėšas, o šie grubiai atrėžė to nedarysią ir toliau ėmė įžūliai atsikalbinėti, VSAT pareigūnai nusprendė kazachus išlaipinti iš traukinio.

„Tranzitiniais traukiniais vyksta daug keleivių, kurių dokumentus privalome patikrinti per nustatytą laiką, kad sąstatas nebūtų užlaikytas, - teigė vienas iš užsieniečius išlaipinusiųjų VSAT pareigūnų. – Toliau aiškintis su šiais įžūliais vyriškiais nebuvo laiko, o sprendžiant iš jų elgesio – ir prasmės, todėl nurodėme jiems susirinkti daiktus ir išlaipinome iš traukinio“.

Vyrus nuvedus į Kenos užkardos patalpas apklausai bei pradėjus jiems administracinių bylų teisenas už Pasienio kontrolės punktų veiklos taisyklių pažeidimus, užsieniečių tonas visiškai pasikeitė. Jie deklaravo ir kelionės tikslą, ir parodė turimus pinigus.

Surašę būtinus dokumentus pasieniečiai kazachams įteikė šaukimus atvykti į Kenos užkardą administracinių bylų nagrinėjimui.