Dėstydami savas į teisiamųjų suolą atvedusio incidento versijas trisdešimtmetis Darius Jasevičius, keturiasdešimt dvejų Petras Barvainis, keturiasdešimtmetis Sigitas Vadeikis, trisdešimt penkerių Darius Leonavičius bei trisdešimt trejų Egidijus Tiknius savo kaltę pripažino tik iš dalies. Duodami parodymus kaltinamieji teisinosi koneveikę politikus neva tik dėl to, kad jų nepažinę, o dėl kilusių riaušių kaltę vertė policijos pareigūnams.

„Galvojau, kad šiaip žmogus. Jei būčiau žinojęs, kas jis, būčiau neplūdęs“, – apie konfliktą su A.Matulu aiškino D.Jasevičius. Kaltinamasis pripažino necenzūriniais žodžiais išvadinęs sutramdyti įsisiautėjusius tiltagaliečius bandžiusius du pareigūnus, nes neva taip norėjęs nuo jų apginti savo bendrus.

„Galvoju, kad ir policijos pareigūnai kalti, nes jie pirmi pradėjo konfliktą – iš žmonai skambinusio E.Tikniaus stvėrė mobilųjį telefoną“, – dėstė kaltinamasis.

Riaušės dėl telefono

Panašiai teisintis bandė ir P.Barvainis. Jis tikino atvažiavęs konfliktui jau įsiplieskus ir neva tik stengęsis nuraminti įsikarščiavusius draugus. P.Barvainis neigia prieš policijos pareigūną smurtavęs – esą tai tebuvo atsitiktinis susistumdymas. P.Barvainis įsitikinęs, jog kartu su bendrais buvęs sulaikytas dėl vienintelės frazės – seimūną išvadinęs necenzūriniu žodžiu.

Taikos balandžiu teismui stengęsis save parodyti kaltinamasis taip pat gynėsi, kad priešinosi pareigūnams. Į prokuroro klausimą, kodėl sulaikytas jis atsisakęs duoti parodymus, P.Barvainis aiškinosi neva net nebuvęs apklaustas. Prokurorui priminus, kad praėjusiame teismo posėdyje Karsakiškio seniūnė Nijolė Gaižiūnienė liudijo girdėjusi, kaip P.Barvainis koneveikė pareigūnus, teisiamasis tvirtino esą seniūnė neteisingai jį apkaltinusi.

Policijos pareigūnams kaltę vertė ir S.Vadeikis.

Pasak jo, jei vienas jų nebūtų bandęs iš E.Tikniaus atimti mobiliojo, riaušių būtų išvengta. Jis tikino neįžeidinėjęs nei A.Matulo, nei P.Žagunio, tačiau pareigūnus keikęs už tai, kad neva šie smaugę D.Leonavičių.

Pastarasis įžvelgė ne savo, o pareigūnų kaltę. Neva susistumdė matydamas, kaip vienas jų iš E.Tikniaus bandė atimti mobilųjį. Kiek smūgių sudavė pareigūnui, kaltinamasis teisinosi neprisimenąs.

E.Tiknius teisėjai aiškino tik bandęs paskambinti namuose likusiai žmonai, kai policininkas stvėrė telefoną. Tačiau kad smurtavo prieš policijos pareigūną ir šiam suplėšęs tarnybinę uniformą, kaltinamasis neprisiminė.

„Visų išklausius išeina taip, kad pareigūnas Masiulis ir jo kolega pradėjo tą konfliktą“, – pastebėjo prokuroras.

Atrodė tikri ereliai

Vis dėlto liudytojų parodymai nebuvo kaltinamiesiems palankūs. Anot konfliktą mačiusios moters, vyrukai buvę neblaivūs, rėkė, plūdosi ir „žiauriai elgėsi“.

„Buvo tikri ereliai, šoko ant policininkų“, – įvykio detales teismui pasakojo liudytoja. P.Barvainio advokatui pareikalavus, buvo peržiūrėta filmuota muštynių medžiaga. Davę parodymus kaltinamieji dar turės laiko pasirengti baigiamosioms kalboms – kitas teismo posėdis numatytas lapkričio viduryje.

„Sekundė“ jau ne kartą yra rašiusi, kad atgarsio sulaukęs incidentas įvyko praėjusių metų birželio 11-ąją, kai į aikštelėje prie Tiltagalių kultūros namų stovintį Seimo nario A.Matulo automobilį „Hyundai Elantra“ trenkėsi dideliu greičiu į ją įsukęs E.Tikniaus vairuojamas mikroautobusas „VW Multivan“. Iš jo iššokusi neblaivių vyriškių gauja puolė koneveikti seimūną. Įsisiautėjusių policijai gerai žinomų vyrukų neapramino ir į įvykio vietą atskubėję Karsakiškio nuovados pareigūnai Rolandas Masiulis bei Vitalis Saladūnas. Chuliganai policininkus puolė daužyti, spardyti, tampyti. Buvo suplėšyta R.Masiulio uniforma, o spyrio į galvą sulaukęs V.Saladūnas neteko sąmonės. Iškoneveiktas liko ir į šventę atvykęs rajono meras Povilas Žagunis.