Laukia gyventojų pranešimų

Šiomis dienomis vėl dingo kelios vandens nutekėjimo šulinius dengusios grotelės ant viaduko tarp Priestočio ir Mokyklos gatvių.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiasis specialistas Kazys Mažeikis sakė, kad kol kas tokių dangčių vagysčių nemažėja.

Savivaldybės darbuotojai stebi ir rūpinasi, kad būtų sutvarkyti avarinės būklės šuliniai, kuriuos paplauna vanduo ar jie apgadinami kitais būdais. Tačiau šulinių dangčius prižiūri tos įstaigos, kurioms priklauso šuliniai.

Dangčius tikrina apeivė

Bene didžiausia metalinių dangčių dalis priklauso bendrovei „Klaipėdos vanduo“.

Šios bendrovės Tinklų departamento direktorė Dalia Venckūnienė pasakojo, kad apie pavogtus dangčius ir groteles sužino iš trijų šaltinių: eismo priežiūros skyriaus pareigūnų, gyventojų bei bendrovės darbuotojos, kurios pareigos vadinasi - apeivė. Kartą per ketvirtį moteris apžiūri visus dangčius.

Tačiau ir šie trys šaltiniai neužtikrina, kad važiuodami Klaipėdos gatvėmis žmonės nepatirs nemalonumų įvažiavę į nepridengtą šulinio šachtą. Taip vairuotojai rizikuoja ne tik sugadinti automobilį, bet ir susižaloti patys.

Bendrovės darbuotojai tikisi, kad kuo greičiau sužinoti apie pavogtus dangčius bei groteles jiems gali padėti savivaldybės darbuotojai. Kasdien palaikydami ryšį su gatvių valytojais jie turi galimybę pirmieji sužinoti, kur vėl pasidarbavo vagys.

Vagia tose pačiose vietose

Uostamiestyje yra kelios vietos, kur metaliniai gatvių šulinių dangčiai vagiami dažniausiai. Viena tokių vietų - Mokyklos gatvė. Tai lemia ne tik kriminogeninė šio rajono situacija, bet ir tai, kad šios gatvės pašonėje yra ne viena metalo supirktuvė.

Kita metalo vagių pamėgta vieta - Gėlių gatvės rajonas. Ši vieta garsi kaip miesto čigonų gyvenamasis rajonas.

Jau keletą metų neuždengti nutekamojo vandens šuliniai žiojėja Kairių gatvėje, pakeliui į Tarptautinę perkėlą. Kol kas bendrovei ir savivaldybės darbuotojams nesiseka susitarti, kam čia priklauso uždengti šulinius.

Mediniai dangčiai - ne išeitis

D.Venckūnienė sakė, kad vienas dangtis kainuoja nuo 400 iki 700 litų. Tačiau dažniausiai tenka ne tik uždengti naują dangtį, bet ir keisti visą šulinio uždengimo korpusą, o tai reiškia - didinti angą, gręžti asfaltą.

Vieną dangtį pavogęs vagis gauna kelias dešimtis litų, o nuostolių padaro už kelis šimtus ir net tūkstantį litų.

Vien „Klaipėdos vanduo“ miesto gatvėse per pusmetį pasigenda nuo dešimties iki penkiolikos dangčių.

„Kadangi dėl vagysčių patiriame didžiulių nuostolių, iš neturto kartais užkalame šulinius mediniais dangčiais. Bet tai tik laikina išeitis. Taip galima gelbėtis tik kai dingsta grotelės. Apvalių dangčių medžio lentomis pakeisti negalima. Jos nuo mašinų ratų greitai lūžta, tad gali įvykti nelaimė“, - pasakojo D.Venckūnienė.

Šiomis dienomis gautas pranešimas apie pavogtus bendrovei „Teo“ priklausančius dangčius Utenos gatvėje.

Prieš keletą metų, kai visoje šalyje buvo aktuali metalų vagysčių tema, policijos pareigūnai neretai rengdavo reidus į metalo supirktuves ir pranešdavo ten aptikę vogtų daiktų.

Porą pastarųjų metų pranešimų apie panašius patikrinimus Klaipėdoje nebuvo.