FNTT Klaipėdos apskrities skyriaus pareigūnai, remdamiesi operatyviniais duomenimis, nustatė, kad Šilutėje registruota uždaroji akcinė bendrovė, neturėdama Lietuvos geologijos tarnybos leidimo naudoti žvyro ir smėlio telkinių išteklius ir nemokėdama mokesčių už gamtos išteklių išgavimą, kasa žvyrą iš neoficialių karjerų, esančių netoli Akmeniškių ir Kukorų kaimų.

Taip pat buvo atskleista, kad siekiant nuslėpti neteisėtą žvyro kasimą, su Akmeniškių kaime gyvenančiu ūkininku – žemės savininku buvo sudaryta sutartis dėl telkinio iškasimo ir atliktas projektas telkiniui kasti, tačiau oficialaus leidimo naudoti iškastą žvyrą bendrovė negavo, todėl negalėjo turėti ir oficialių dokumentų, pateisinančių žvyro įsigijimą. Informaciją apie Kukorų kaime aptiktą žvyro karjerą FNTT Klaipėdos apskrities skyriaus pareigūnai šiuo metu tikrina.

Pareigūnai taip pat užfiksavo faktus, kad iškastas žvyras buvo gabenamas uždarajai akcinei bendrovei priklausančiu transportu. Kaip skelbia FNTT, nelegaliai iškastas žvyras būdavo naudojamas įvairiuose bendrovės statomuose objektuose, keliams tiesti ir t. t. Turima duomenų, kad bendrovė, kurios 81 proc. akcijų valdo Žemės ūkio ministerija, gana dažnai laimėdavo Šilutės rajono savivaldybės paskelbtus konkursus atlikti kelių tiesimo ir žvyravimo darbus.

Pradėję ikiteisminį tyrimą FNTT Klaipėdos apskrities skyriaus pareigūnai atliko 7 kratas įmonės vadovų gyvenamosiose vietose, įmonės būstinėje bei kituose padaliniuose, taip pat ir pas kitus fizinius asmenis, susijusius su šios neteisėtos veiklos vykdymu. Kratų metu paimti kelių bendrovių buhalterinės apskaitos dokumentai, turintys reikšmės nusikalstamai veikai tirti ir nagrinėti.

Vertinant pirminius duomenis, Šilutėje registruota uždaroji akcinė bendrovė nuo 2007 m. balandžio mėn. iki rugsėjo mėn. preliminariai iš Akmeniškių kaime esančio neoficialaus karjero galėjo iškasti apie 40 000 kubinių metrų žvyro, o Kukorų kaime – 30 000 kubinių metrų smėlio. Be to, nustatyta, kad bendrovė perleido dalį iškasto žvyro kitai Šilutėje veikiančiai uždarajai akcinei bendrovei be buhalterinės apskaitos dokumentų. Turimais skaičiavimais, neteisėta pirmosios bendrovės veikla valstybei ir gamtai galėjo būti padaryti iki 500 000 litų žalą.

Dėl šio fakto FNTT Klaipėdos apskrities skyriaus pareigūnai, tęsdami pradėtą ikiteisminį tyrimą, spalio 2 dieną kartu su Geologijos tarnybos darbuotojais nuvyko į Kukorų kaime esantį karjerą. Kol pareigūnai įvykio vietoje tikslino gamtai ir valstybei padarytą žalą, neblaivus (2,53 prom.) Šilutės uždarosios akcinės bendrovės vairuotojas, važiuodamas atbuline eiga vikšriniu ekskavatoriumi „E 304 G“, kliudė ir apgadino FNTT pareigūnų tarnybinį automobilį „Peugeot 306“. Eismo įvykio metu žmonės nenukentėjo, apgadintas automobilis „Peugeot 306“.

Atliekamą ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūra. Jo metu toliau bus atliekami minėtų įmonių ūkinės finansinės veiklos patikrinimai, tikslinami neteisėtos veiklos mąstai, padaryta žala valstybei ir gamtai.

Už neteisėtą vertimąsi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimą ir apgaulingos apskaitos tvarkymą Baudžiamasis kodeksas nustato laisvės atėmimo nuo dvejų iki septynerių metų atsakomybę.

Anot FNTT pareigūnų, atskleista nusikalstama veika Klaipėdos krašte, kuriame neteisėtai buvo išgaunami gamtos ištekliai, vėliau panaudoti kelių bendrovių veikloje, sudaro prielaidas įtarti, kad panašūs reiškiniai gali vykti ir kitose Lietuvos apskrityse.