„Tarp apygardos prokuratūros prokurorų į teismą perduotų 23 nužudymo bylų pastaruoju metu buvo trys gyvybės atėmimo atvejai, kuriuos įvykdė asmenys, negalėję suvokti savo veiksmų ir jų valdyti dėl sutrikusios psichikos,“ – sako Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka.

“Nusikaltimo padarymo metu tie asmenys buvo nepakaltinami, todėl pagal mūsų šalies įstatymus jiems negali būti paskirta bausmė, o taikomos priverčiamosios medicinos priemonės. Tokie asmenys nusikaltimus dažniausiai įvykdo šeimos narių ar kitų su jais bendravusių asmenų atžvilgiu. Skaudžių netekčių būtų galima išvengti laiku ir tinkamai rūpinantis tokių asmenų sveikatos būkle bei jų gydymu.“

Rokiškio rajono apylinkės prokuratūros prokurorų vadovaujamas ikiteisminis tyrimas dėl dviejų rokiškiečių – 80 metų moters ir 66 metų vyriškio nužudymo buvo pradėtas šių metų kovo 1 d. Tą pačią dieną rajono policijos pareigūnų sulaikyta dviejų žmonių nužudymu įtariama keturiasdešimtmetė moteris prisipažino padariusi dvi labai sunkias nusikalstamas veikas. Nors ikiteisminis tyrimas atliktas, tačiau baudžiamoji byla teisme sulauks ne nuosprendžio: kaltinamajai prašoma taikyti priverčiamąsias medicinos priemones.

Prokurorų prašymu apygardos teismas paskyrė priverčiamąsias medicinos priemones šių metų vasario 10 d. Rokiškio rajono 89 metų gyventojos gyvybę atėmusiam jos sūnui.

Priverčiamąsias medicinos priemones buvo prašoma teismo taikyti dar vienoje – 75 metų panevėžiečio nužudymo byloje. Jos paskirtos nužudytojo trisdešimtmečiui sūnui, šių metų sausio 11 d. atėmusiam gyvybę tėvui.

Pasak prokurorų, priverčiamąsias medicinos priemones turi teisę taikyti teismas. Asmuo, kuris kėsinosi į kito žmogaus gyvybę ir dėl psichikos sutrikimo yra ypač pavojingas aplinkiniams, turi būti stebimas bei gydomas specializuotame stacionare sustiprinto arba griežto stebėjimo sąlygomis.

Priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo laikas nenustatomas. Ne rečiau kaip kartą per šešis mėnesius pagal sveikatos priežiūros įstaigos išvadą teismas privalo spręsti, ar reikia pratęsti priverstinį gydymą, pakeisti griežto stebėjimo sąlygas į sustiprinto ar bendro stebėjimo stacionare. Jeigu po stacionarinio gydymo asmens psichikos būklė pagerėja, teismas gali panaikinti priverčiamųjų medicinos priemonių taikymą, ir perduoti jį giminaičių globai. Tokiais atvejais gali būti nustatomas ambulatorinis medicininis stebėjimas.