Švelnesnių bausmių taikymą ar visišką atleidimą nuo bausmės numatančių Baudžiamojo kodekso pataisų projektą pateikęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas pripažino, jog pasipriešinimas jam kelia nerimą.

A.Sadeckas pareiškė jaučiąs nusikalstamų struktūrų atstovų kvėpavimą į nugarą: "Negaliu nuslėpti susirūpinimo dėl šio projekto likimo. Jis gali įstrigti. Pastebiu tam tikrą pasipriešinimą, norą vilkinti įstatymo svarstymą".

Parlamentaras Baudžiamojo kodekso ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisas įregistravo kartu su Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku Aloyzu Sakalu.

Politikai siūlo, jog vertingos informacijos teisėsaugai suteikę ir sunkius nusikaltimus padėję atskleisti nusikalstamų susivienijimų ar organizuotų gaujų nariai gali tikėtis būti atleidžiami nuo baudžiamosios atsakomybės.

Bausmės negalėtų išvengti tik tyčiniu nužudymu kaltinami asmenys, taip pat organizuotų susivienijimų organizatoriai bei vadovai. Jiems bei antraeiliams nusikaltimo vykdytojams, sutikusiems bendradarbiauti su teisėsauga, siūloma įteisinti galimybę sušvelninti bausmę.

Įstatymo pataisų svarstymuose itin aktyviai ėmė dalyvauti advokatai, ginantys nusikalstamų grupuočių lyderių interesus.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovui A.Sadeckui abejonių sukėlė žiauriais nusikaltimais kaltinamą Panevėžio nusikalstamos "tulpinių" gaujos vieną lyderių Algimantą Vertelką ginančio advokato Kęstučio Stungio pasirodymas Seimo Žmogaus teisių bei Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžiuose.

Seimo nario teigimu, siūlomos nuostatos gali būti itin nenaudingos daugeliui advokatų klientų.

Seimo narys teigė "Lietuvos rytui", kad delsiant priimti siūlomas Baudžiamojo kodekso pataisas gali įstrigti pajudėjęs nusikalstamų struktūrų atskleidimas.

Pasak A.Sadecko, pastaruoju metu teisėsaugai pavyko pralaužti mafiją saugojusią tylos įžadų sieną: "Kai kuriuos gaujų narius pareigūnams pavyko prakalbinti. Nusikaltėlius, ypač gaujų lyderius, tai išgąsdino".

Parlamentaro įsitikinimu, priėmus įstatymą, gaujų lyderiai nebegalės pasikliauti net savo bendrais: "Tai jiems itin pavojinga, todėl daromi žygiai, kad būtų sustabdytas įstatymo projektas".

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas nesutiko su oponentais, jog siūlymas sušvelninti bausmes apie gaujos nusikaltimus prabilusiems asmenims pasaulyje nėra plačiai taikomas.

Anot A.Sadecko, tokios nuolaidos taikomos šalyse, kur paplitęs organizuotas nusikalstamumas: "Italijoje ar JAV vykę procesai, kur liudijo gaujų nariai, leido išsklaidyti milžiniškas grupuotes.

Praktika rodo, jog kovoti su organizuotu nusikalstamumu įmanoma tik tais atvejais, kai kažkas iš nusikaltėlių ima kalbėti, suteikia vertingos informacijos".

Anot Seimo nario, neprakalbinus nusikaltėlių, įmanoma atskleisti tik atskirus nusikaltimų epizodus, nubausti pavienius asmenis. Jei nebūtų prakalbę bendrininkai, vargu ar būtų buvusi demaskuota "Vilniaus brigada", rasti žurnalisto Vito Lingio ir kunigo Ričardo Mikutavičiaus žudikai.