Surinktą medžiagą apie įtariamus "Raseinių žuvininkystės" ryšius su nusikalstamu pasauliu VSD pateikė Valstybės turto fondui (VTF).

Šiemet kovo 5 dieną VSD gavo VTF raštą, kuriame, remiantis Vyriausybės nutarimu dėl turto privatizavimo viešo konkurso būdu, buvo prašoma pateikti informaciją apie UAB "Raseinių žuvininkystė" patikimumą.

Nors ši bendrovė niekada nebuvo VSD tyrimo objektas, departamentas vykdydamas savo funkcijas, buvo surinkęs informaciją, kad nusikalstamo pasaulio atstovai domisi ja. Kadangi įmonių patikimumo vertinimo kriterijai iki šiol nėra aiškiai apibrėžti, VSD pateikė turimus duomenis, galinčius turėti įtakos patikimumo vertinimui ir rekomendavo atkreipti į juos dėmesį.

Tokia informacija įstatymų numatyta tvarka buvo pateikta VTF, tačiau ji buvo slapta ir viešai neskelbiama.

Po to, kai VTF, remdamasis VSD pateikta medžiaga, atmetė UAB "Raseinių žuvininkystė" paraišką dalyvauti Ignalinos rajone esančios UAB "Birvėtos tvenkiniai" viešame privatizavimo konkurse, pasak VSD, spaudoje pasirodė publikacijų, sudarančių klaidingą įspūdį, neva VSD bylinėjasi su UAB "Raseinių žuvininkystė", turinčia planų toliau dalyvauti privatizavimo procesuose, o gal net vykdo kažkieno užsakymus.

Įžvelgdamas pastangas suformuoti klaidingą visuomenės nuomonę apie slaptą informaciją, VSD dabar nutarė paskelbti dalį medžiagos iš savo pažymos.

VSD duomenimis, nuo 1997 metų su Česlovu ir Jordanu Kenstavičiais bei jų valdomomis bendrovėmis "Raseinių žuvininkystė", "Norvelita" ir "Sūkuriškės" yra susijęs nusikalstamame pasaulyje gerai žinomas Tauragės "Švinių" grupuotės lyderis Arūnas Pukelis, pravarde "Švinius".

Turima duomenų, kad A.Pukelis į UAB "Raseinių žuvininkystė" priklausančius tvenkinius yra investavęs jam priklausančias pinigines lėšas. Nuo 1998 metų saugumo departamentas yra užfiksavęs nuolatinius J.Kenstavičiaus ir A.Pukelio kontaktus.

VSD teigia turįs informacijos, kad minėtose bendrovėse nemaža dalis buvusių ir esamų darbuotojų yra teisti už įvairius sunkius nusikaltimus, dalis jų yra susiję su "Šviniaus" nusikalstama grupuote.

VSD duomenimis, UAB "Norvelita" per 1999-2002 metus yra padariusi apie 40 įvairių muitinės procedūrų pažeidimų. Buvo pavėluotai arba visai nesumokami muitinės deklaracijose apskaičiuoti mokesčiai, pažeidinėjama muitinio tikrinimo tvarka. UAB "Norvelita" ūkine-finansine veikla domėjosi Norvegijos teisėsaugos institucijos.

VSD manymu, remdamasis šia informacija, VTF pats turėjo nuspręsti, ar jos pakanka, kad UAB "Raseinių žuvininkystė" būtų pripažinta kaip patikima dalyvauti privatizacijoje. VSD priimant tokį sprendimą nebedalyvauja.

Po VTF sprendimo atmesti UAB "Raseinių žuvininkystė" paraišką dalyvauti Ignalinos rajone esančios UAB "Birvėtos tvenkiniai" viešame privatizavimo konkurse prasidėję teismo procesai, VSD manymu, dar kartą įrodė būtinumą aiškiau teisiškai reglamentuoti įmonių patikimumo kriterijų tikrinimo tvarką.

VSD jau yra siūlęs Vyriausybei peržiūrėti anksčiau nustatytą tvarką, kad Saugumo departamentas turi atsakyti į visus už privatizavimą atsakingo Valstybės turto fondo klausimus dėl smulkių objektų pardavimo.

Valstybės saugumo departamento, kaip ir visos teisėsaugos, uždavinys - neleisti nelegaliam kapitalui sukauptam iš kontrabandos, prekybos narkotikais, automobilių vagysčių ir kitos nusikalstamos veiklos patekti į privatizavimo procesą, tačiau neretai VSD tenka rinkti informaciją apie per menkus objektus, neturinčius didelės valstybinės reikšmės.

VSD pastebi tendenciją, kad nelegaliais būdais įgytas lėšas stengiamasi legalizuoti dalyvaujant smulkių objektų privatizavime. Tokios tendencijos pastebimos Marijampolės, Panevėžio ir kitose apskrityse.

"Būtų racionalu, kad Valstybės turto fondą dominančią informaciją apie smulkius privatizavimo objektus ir apie pretendentus į juos turėtų pateikti kitos institucijos - Mokesčių policija, Mokesčių inspekcija, ekonominių nusikaltimų tarnybos", - rašoma VSD pareiškime.